Firmy Kartografie a SPN vydají dluhopisy

čtečka

čtečka Zdroj: profimedia.cz

Vydavatel map společnost Kartografie Praha a její sesterská firma SPN – pedagogické nakladatelství vydají neveřejné firemní dluhopisy v celkové výši 140 milionů korun. Výnos z dluhopisů chtějí využít na investice do technologií a nemovitostí. Česká národní banka (ČNB) již vydání emisí dluhopisů schválila.

V případě SPN jde o emisi v hodnotě sto milionů korun a u Kartografie Praha ve výši 40 milionů. U obou emisí činí jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu 200 korun s pevným úrokovým výnosem deset procent. Datum splatnosti bondů je v obou případech 1. května 2027.

„Výnosy z dluhopisů hodláme investovat především do finančně vysoce náročného projektu tvorby elektronických učebnic, které budou velmi žádané, a dále do oprav a modernizace našich nemovitostí,“ řekl deníku E15 předseda představenstva SPN Václav Holický. Dluhopisy hodlá firma splatit právě z výnosů z prodeje elektronických učebnic a z výnosů z nájmů nebytových prostor.

„Kartografie Praha chce výnosy z dluhopisů investovat do modernizace software, digitalizace původních analogových dat, převodu publikací na elektronické knížky a na rekonstrukci budovy Kartografie v Holešovicích,“ řekla deníku E15 ředitelka a místopředsedkyně představenstva firmy Milada Svobodová.

Zájem firem a institucí z nefinanční sféry o vydání vlastní emise dluhopisů stoupá, byť loňské tempo růstu celkového objemu vydaných podnikových bondů bylo nižší než předloni. Nefinanční podniky vydaly loni podle údajů ČNB dluhopisy za 199 miliard korun, což znamená meziroční nárůst o 15 procent.

Boom podnikových emisí začal po roce 2008, tedy po začátku globální ekonomické krize. Od té doby totiž pro řadu firem začalo být obtížné získávat úvěry od bank.
Na konci roku 2008 celkový objem emisí dluhopisů vydaných nefinančními podniky činil podle ČNB 82 miliard korun. V roce 2009 stoupl o tři pětiny na 130 miliard a předloni pak o třetinu na 173 miliardy korun.