Firmy se naučily využívat operativní leasing. Financují přes něj hlavně auta a tiskárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Častěji než ve třetině případů sahají firmy v Česku k financování vozového parku operativním leasingem. Druhým nejobvyklejším důvodem pro použití této formy financování je pronájem tiskáren, k tomuto účelu použije finanční nástroj pětina firem. Čtrnáct procent společností takto financuje hardware, tedy počítače, mobilní telefony a další zařízení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Perfect Crowd pro J&T Leasingová společnost.

„Jen za posledních 25 let se u nás investice do softwaru téměř zdesetinásobily a v případě hardwaru pak více než zečtyřnásobily. I přes to, že průměrná pořizovací cena hardwaru klesá,” řekl Vlastimil Nešetřil, člen představenstva J&T Leasingová společnost. „Objem investic do informačních technologií v roce 2017 činil čtyři procenta domácího HDP a poroste i nadále a tlak na smysluplné financování a snížení firemních nákladů bude ze strany majitelů firem sílit,” dodal Nešetřil.

Operativní leasing využívají dle průzkumu hlavně průmyslové firmy, které ho aplikují k financování automobilů. Nejméně progresivním sektorem z hlediska využívání operativního leasingu jsou naopak služby - je zde využíván jen ve třetině případů a pouze pro financování firemních vozů.

Z šetření rovněž vyplynulo, že o operativním leasingu uvažují jen ty firmy, které zaměstnávají alespoň padesát zaměstnanců. Pro menší společnosti není tento nástroj zajímavý.

Největším přínosem je podle příznivců operativního leasingu úspora nákladů související s životním cyklem zařízení. Druhým nejčastějším důvodem pak zajištění pravidelných obměn zařízení ve firmě a třetím zlepšení cash flow.

Naopak ti respondenti průzkumu, kteří operativní leasing nevyužívají, uvedli jako hlavní bariéru pro jeho využití finanční nevýhodnost oproti financování vlastními prostředky. Mezi dalšími důvody se objevila například nechuť vytváření finančních závazků do budoucna.

Průzkum se uskutečnil na podzim loňského roku v Česku, zúčastnilo se ho sto společností napříč obory. Většina firem zaměstnávala více než sto zaměstnanců.