Fond Pimco zažil nejhorší rok, jeho vedení opouští Mohamed El-Erian

Mohamed El-Erian opusté investiční fond Pimco

Mohamed El-Erian opusté investiční fond Pimco

Známý investor Mohamed El-Erian odchází z vedení největšího dluhopisového fondu světa - společnosti Pimco. Rezignoval na post výkonného ředitele a provozního ředitele, o níž se dosud dělil se spoluzakladatelem Billem Grossem. Pimco opustí v polovině března, ale v řídícím výboru společnosti Allianz International zůstává. Německá skupina Allianz vlastní od roku 2000.

Pětapadesátiletého El-Eriana nahradí v čele fondu Pimco nynější provozní ředitel Douglas Hodge. Fond Pimco loni zažil nejhorší rok za zhruba dvě desetiletí. Nedávné údaje firmy Morningstar ukázaly, že investoři z fondu v průběhu roku vybrali 41,1 miliardy dolarů (zhruba 836 miliard korun). Je to nejvíce od roku 1993, kdy Morningstar začala výkonnost Pimco sledovat.

El-Erianův odchod podle agentury Reuters vyvolává otázky ohledně dalšího vývoje společnosti Pimco. „El-Erian pomáhal vytvářet strategii podniku. Nevíme, jaký dopad jeho odchod bude mít. Nějaký dopad ale mít bude,“ uvedl analytik Jeff Tjornehoj ze společnosti Lipper

El-Erian patří mezi nejpozorněji sledované investory na světě. Často vystupuje v televizi a na různých konferencích. Pimco Total Return Fund, který je vlajkovou lodí kalifornské společnosti Pacific Investment Management Company, ke konci září 2013 spravoval aktiva v celkové hodnotě 1,97 bilionu dolarů. Sám fond disponuje aktivy ve výši zhruba 237 miliard dolarů.