Fond pojištění vkladů zvýšil palebnou sílu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Češi se nemusejí bát o své vklady v bankách. I kdyby v Evropě nastaly krizové scénáře, Fond pojištění vkladů (FPV) by měl mít zdroje na případné náhrady vkladů při pádu některé z finančních institucí. Česká národní banka povolila fondu dluhopisový program, který umožňuje vydat obligace až za sto miliard korun. Pravomocné rozhodnutí v této věci ČNB vydala tento týden. Polštář fondu tak při započtení existujících rezerv přesáhne 120 miliard korun.

Vydání dluhopisů je podmíněno stavem nouze. „Fond pojištění vkladů neplánuje žádné emise, jelikož má výrazný přebytek finančních zdrojů ve výši zhruba čtyřiadvacet miliard korun. Založení programu má ryze přípravný charakter, pokud by bylo potřebné financování v budoucnosti,“ řekl deníku E15 finanční manažer fondu Roman Kahánek.

FPV vyplácí náhrady vkladů zkrachovalých finančních institucí do výše 100 tisíc eur na klienta. Pokud nějaká tuzemská banka či kampelička zkrachuje, je ze zákona povinen vyplatit náhrady do 20 pracovních dnů. „Z těchto důvodů fond standardně připravuje potřebnou dokumentaci spojenou s financováním v předstihu, aby v případě potřeby došlo k realizaci transakce v co nejkratším termínu,“ dodal Kahánek.

Konkrétní parametry případné emise neexistují. Specifikovat lze jedině nominální hodnotu dluhopisů, která bude v případě jejich vydání vyšší než 100 tisíc eur. „To vyplývá ze samotného charakteru programu, který je určen primárně pro institucionální investory,“ řekl Kahánek.

Tuzemský Fond pojištění vkladů je ze zákona povinen získat v případě potřeby finanční prostředky nejprve na finančním trhu, aby nebyl zatížen státní rozpočet. Pokud nezbytné financování na trhu nelze získat, může fond obdržet dotaci nebo návratnou finanční výpomoc v potřebné výši ze státního rozpočtu. Základní financování zajišťují povinné příspěvky, které do Fondu pojištění vkladů odvádějí tuzemské banky.

S úsporami v době krize do banky nebo do slamníku?

Jakou rezervou jistí Fond pojištění vkladů naše úspory?

I přes probíhající krizi v Evropě jsou české finanční ústavy v dobré kondici. tento týden zveřejňovala výsledky posledních zátěžových testů, ze kterých vyplývá, že stabilitu bankovního systému by neměl ohrozit ani výrazně nepříznivý vývoj.