Fondy chtějí sázet proti úvěrům na ojetiny. Banky nepřesvědčily

Americká ojetá auta

Americká ojetá auta Zdroj: CC BY SA 2.0: Daniel Oines via Flickr

Skupina hedgeových fondů je přesvědčena, že našla další část trhu, na jehož kolapsu si naplní kapsy. Chtějí vsadit na pokles dluhopisů zajištěných nekvalitními americkými úvěry na ojetá auta. Největším problémem pro tyto fondy bude ale najít banku, která s nimi bude ochotna tuto transakci uzavřít. Velké banky se totiž podobně spálily už při kolapsu amerického realitního trhu v roce 2007 a chybu nechtějí opakovat.

„Banky do takového rizika dnes nejdou,“ citovala agentura Bloomberg Mika Edmana, bývalého manažera banky Morgan Stanley. Edman pomohl vytvořit úvěrové deriváty, které bankám z Wall Street umožnily sázet proti dluhopisům jištěným nekvalitními hypotékami.

Portfolio manažeři u úvěrů na auta sledují stejné příznaky jako u hypoték v předvečer finanční krize: objemy úvěrů v posledních letech raketově rostou, úvěrové podmínky se velmi rozvolnily a delikvence jde nahoru. Již před rokem a půl informoval deník New York Times o případech úvěrů na ojeté vozy klientům, kteří jsou bez práce a nebonitní.

Například šedesátiletý Rodney Durham, který vyhlásil bankrot a od roku 1991 žije na sociálních dávkách, dostal od banky Wells Fargo půjčku přes 15 tisíc dolarů na pořízení ojetého Mitsubishi. „Netuším, jak jsem ten úvěr dostal,“ sdělil newyorskému deníku.

Žádný dým na obzoru

Ačkoli z velkých bank zní, že trhu cenných papírů de facto jištěných ojetinami nic nehrozí, žádná nechce hedgeovým fondům umožnit vsadit si proti němu. Podle informací Bloombergu do takového obchodu nepůjdou ani Bank of America či Morgan Stanley. Některé banky se bojí, že kdyby svým klientům pomohly vytvořit takový obchod, poškodí to jejich reputaci.

Mary Kaneová, analytička zajištěných dluhopisů v Citigroup, minulý měsíc napsala, že se u nich telefon nezastaví a každý chce sázet proti úvěrům na auta. „Nechápu to. Na tom trhu nevidím žádný dým, natož požár,“ napsala. „Zdá se, že příliš lidí vidělo film Sázka na nejistotu a myslí si, že strategie filmových hrdinů se dá nyní uplatnit proti automobilovým úvěrům,“ napsala Kaneová s odkazem na letošní filmový hit.