Fondy JTFG a čínské Ping An Bank budou investovat až 135 miliard

J&T

J&T Zdroj: Euro E15

J&T Finance Group SE (JTFG) podepsala dohodu s čínskou bankou Ping An Bank Company, na jejímž základě vzniknou v Česku nové investiční fondy. Ty budou investovat až pět miliard eur (135 miliard korun). Dohoda byla podepsaná při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Současně podepsala JTFG partnerství s čínskou společností CEFC China Energy Company, jež v ní získá poloviční podíl.

„Při jednáních s Ping An Bank o možné spolupráci jsme identifikovali řadu investičních příležitostí, a shodli jsme se, že vzhledem k potenciálu dlouhodobé spolupráce bude vhodné založit společnou investiční strukturu, která umožní spojit kapitálovou sílu obou subjektů s investičním know-how a znalostí lokálního trhu,“ uvedl místopředseda představenstva JTFG Patrik Tkáč.

Fondy zaměřené na kapitálové investice i na investice do takzvaných private equity struktur dosáhnou pěti miliard eur. V prvním kroku bude založena společnost se zaměřením na investice a řízení kapitálu v Česku s počátečním jměním dvě miliardy eur. Následovat bude založení investičního fondu s kapitálem tři miliardy eur, jehož cílem bude investovat do aktiv zejména v oblastech financí, energetiky, přírodních zdrojů, moderních a high technologií, nemovitostí, logistiky, průmyslu či infrastruktury. Ve třetím kroku bude letos investováno asi 500 milionů eur do vybraných projektů v ČR.

Skupina J&T se zaměřuje na poskytování komplexních služeb spojených s privátním a retailovým bankovnictvím, správou majetku privátních klientů a institucí, investičním bankovnictvím a projektovým financováním. Své služby rozvíjí především v České a Slovenské republice, Chorvatsku a Ruské federaci. Ping An Bank, čínská národní akciová obchodní banka, je první veřejně obchodovatelnou bankou svého druhu.