Forbes: Nejbohatší Rus Usmanov má na kontě 18,6 miliardy dolarů

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov Zdroj: profimedia.cz

Největším ruským boháčem zůstává ocelář Ališer Usmanov. První příčku v žebříčku nejbohatších ruských magnátů podle časopisu Forbes obsadil třetí rok za sebou, tentokráte se zůstatkem 18,6 miliardy dolarů. Z první desítky naopak vypadl dolarový miliardář a někdejší neúspěšný ruský prezidentský kandidát Michail Prochorov.

Usmanov je spolumajitelem firmy Metalloinvest, největšího těžaře železné rudy v zemi a spolumajitelem druhého největšího ruského mobilního operátora MegaFon. Vlastní i podíly v ruské internetové skupině Mail.Ru a v britském fotbalovém klubu Arsenal.

„Od minulého hodnocení se jeho jmění zvýšilo o miliardu dolarů, když za 2,5 miliardy dolarů prodal podíl, který spolu se svými partnery vlastnil v největší světové sociální síti Facebook,“ píše ruská verze Forbesu. Usmanovovo jmění nyní odhaduje na 18,6 miliardy dolarů.

Ruským boháčům se daří

Druhým nejbohatším Rusem zůstává spolumajitel banky Alfa Bank a telefonního operátora Vimpelcom Michail Fridman. Jeho majetek ruský Forbes odhaduje na 17,6 miliardy dolarů. Oproti minulému srovnání je bohatší o 1,1 miliardy dolarů.

Viktor Vekselberg se v žebříčku posunul ze čtvrté na třetí příčku s odhadovaným majetkem ve výši 17,2 miliardy dolarů. Vekselberg zbohatl díky činnosti v odvětví energií a kovů. od loňskému roku mu jmění stouplo o 2,1 miliardy dolarů.

Prezidentský kandidát Prochorov vypadl z Top10

Do první desítky se naopak nedostal Michail Prochorov, vlastník amerického basketbalového týmu Brooklyn Nets a podílu v největším světovém producentu uhličitanu draselného, který má široké využití. Forbes Prochorovovo jmění odhaduje na 10,9 miliardy dolarů. Oproti loňsku si však Prochorov o víc než dvě miliardy dolarů „pohoršil“.

Vzhůru se v žebříčku naopak posouvali podnikatelé orientovaní na spotřebitele, což souvisí s nárůstem ruské střední třídy, napsal Reuters. O 76 míst na 75. místo tak poskočil podnikatel Oleg Tinkov, který založil a vlastní většinový podíl ve společnosti TCS, předním ruském poskytovali kreditních karet. Zakladatel největšího ruského internetového prohlížeče Jandeks (Yandex) Arkadij Volož si v žebříčku polepšil o 34 míst na 60. místo poté, co cena akcií jeho společnosti stoupla na dvojnásobek.