GE Money loni stoupl čistý zisk o 11 procent 4,3 miliardy Kč

GE Money Bank

GE Money Bank Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Skupině GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, stoupl v roce 2014 čistý zisk o 11 procent na 4,3 miliardy korun. Aktiva skupiny vzrostla o sedm procent na 144,1 miliardy korun. Všem bankám v Česku stoupl loni podle dat ČNB souhrnný čistý zisk meziročně o 2,41 miliardy na 63,46 miliardy korun.

Z největších bank Komerční bance v roce 2014 stoupl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,6 procenta na 13 miliard korun, České spořitelně se snížil o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. ČSOB mírně klesl na 13,66 miliardy korun a Raiffeisenbank vzrostl o 124 procent na 2,1 miliardy korun.

Meziroční nárůst čistého zisku ovlivnil podle GE Money vstup do nových odvětví s vysokým potenciálem růstu, například financování komerčních nemovitostí. „Rozšířili jsme finanční skupinu o společnost VB Leasing, která se od ledna 2015 jmenuje GE Money Leasing,“ uvedla GE Money.

Vysoká kapitálová přiměřenost a likvidita banky

„GE Money zůstává silným, finančně stabilním subjektem s dobrou ziskovostí, nadstandardně vysokou kapitálovou přiměřeností (27,8 procenta) a vysokou likviditou,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva GE Money Bank Sean Morrissey.

Vklady klientů GE Money Bank meziročně stouply o čtyři procenta na 97 miliard korun. Úvěry klientům se zvýšily o 1,6 procenta na 116 miliard korun.

Skupina GE Money ČR je součástí GE Capital, globální finanční divize společnosti General Electric. GE Money Bank patří v Česku ke středně velkým bankám. Americký konglomerát General Electric ji chce do dvou let prodat. Koupě této šesté největší tuzemské banky, která má v ČR milion klientů, by podle expertů mohla být příležitostí pro některou ze světových velkých bank dostat se na český trh.