GE Money navýšila kapitál Agrobanky o 30,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: GE Money Bank

Společnost GE Money Czech Holding Company ze skupiny General Electric navýšila kapitál padlé Agrobanky o 30,5 miliardy korun. Místo peněz ale použila na navýšení kapitálu pohledávky vůči Agrobance. Uvedl to server Týden.cz.

Částku 30,5 miliardy korun dlužila Agrobanka včetně úroků České národní bance. Ta pohledávky vůči Agrobance převedla na GE Money Czech Holding Company ze skupiny americké korporace General Electric. GE Money pak pohledávky použila v listopadu 2010 na navýšení vlastního kapitálu, a to mimo základní kapitál Agrobanky. To znamená, že nezískala tímto navýšením akcie banky.

„Toto narovnání bylo v zájmu dlouhodobě zdravého vývoje celého českého bankovního sektoru, a protože nebylo možné bez jistých kroků České národní banky, odprodala ČNB subjektům ze skupiny GE soubor pohledávek za Agrobankou Praha v likvidaci a akcie Agrobanky Praha v likvidaci,“ řekl serveru Tomáš Zimmermann z České národní banky. Kromě pohledávek totiž získala skupina GE rovněž 20,13procentní podíl v Agrobance.

Podle Petra Čermáka ze společnosti Value Added, která je likvidátorem Agrobanky jde o jednu z transakcí, která je důsledkem dohody o narovnání. „Zjednodušeně lze říci, že Agrobanka byla v rámci tohoto narovnání oddlužena,“ dodal.

Pro Agrobanku budou mít tyto účetní operace ještě jeden dopad. Podle mluvčího GE Money Bank Pavla Zúbka umožní dokončit likvidaci Agrobanky, a to nekonkurzní cestou.

Dohodu o narovnání uzavřeli 1. července GE Money Bank, GE Money International Holding Company, GEMCHC, bývalý likvidátor Agrobanky Jindřich Hrabal, Sdružení menšinových akcionářů Agrobanky Praha, vybraní akcionáři AGB a Value Added. V rámci smíru s akcionáři Agrobanky jim GE Money Bank vyplatí celkem 800 milionů korun.

GE Money Bank vznikla ze zdravé části Agrobanky, kterou prodal nucený správce Jiří Klumpar v roce 1988 právě skupině General Electric. Agrobanka zkrachovala v roce 1996, přičemž tehdy ji ovládala skupina Motoinvest v čele s dravým finančníkem Pavlem Tykačem.