Generali bude dál působit zvlášť jako Česká pojišťovna a Generali

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Skupina Generali, která v lednu definitivně získá stoprocentní podíl v Generali PPF Holdingu, bude na tuzemském pojistném trhu nadále působit zvlášť jako Česká pojišťovna a jako Generali. ČP se zaměří spíše na tradiční klienty, Generali na bohatší nebo mladší zákazníky.

„Žádné dramatické změny v Česku nechystáme, chceme zde mít dvě silné značky. Průběžně každé dva až tři roky budeme kontrolovat, zda obě firmy přinášejí akcionářům hodnotu,“ uvedl pro ČTK to generální ředitel Generali PPF Holdingu (GPH) Luciano Cirina s tím, že podobný přístup má firma i v dalších zemích, například v Maďarsku, Itálii, Francii či v Německu.

Velké akvizice Generali na českém trhu nechystá. „Není tu příliš, co koupit,“ doplnil Cirina. Na zajímavou nabídku by skupina ovšem reagovala. Jméno nového generální ředitel ČP, který nahradí Jaroslava Mlynáře, jenž odešel z funkce letos v září, bude podle něj známo během několika týdnů.

Životní pojištění klesne

Na českém trhu Cirina očekává v příštím roce mírný růst v neživotním pojištění, který potáhne především pojištění malých a středních podniků. Naopak trh životního pojištění podle něj zřejmě krátkodobě klesne. Celkově tuzemský pojistný trh vnímá jako stabilní, žádná speciální rizika na něm nevidí.

„V budoucnu nebude záležet na tom, zda klient přijde on-line nebo přes pobočku, rozhodujícím faktorem bude kvalita služeb pro zákazníky,“ nastínil svůj pohled na další vývoj v pojišťovnictví.

Hospodaření ČP i Generali se prý vyvíjí podle plánu. „Máme v Česku stabilní byznys, zisk je pro akcionáře na uspokojivé úrovni. Podle České asociace pojišťoven vybrala ČP na pojistném za tři čtvrtletí 2014 přes 21 miliard korun, což znamenalo první místo na trhu s podílem 24,1 procenta a současně meziroční pokles o pět procent. Naopak Generali vybrala 6,4 miliardy Kč, tedy o 5,5 procenta meziročně více, což vyústilo ve čtvrtou pozici na trhu s podílem 7,4 procenta. „Jde o kvalitu čísel, nikoliv o jejich kvantitu,“ poznamenal Cirina.

Generali je lídrem v západní Evropě
Skupina Generali je jednou z největších světových pojišťoven s loňským předepsaným pojistným 66 miliard eur (1,82 bilionu Kč). Se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také ve střední a východní Evropě. V 10 zemích tohoto regionu je Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.
Česká pojišťovna spravuje přibližně osm milionů pojistných smluv. Je stále největší tuzemskou pojišťovnou, ovšem její tržní podíl klesá. Naopak Generali na českém trhu stabilně roste.
Generali se počátkem loňského roku dohodla s investiční skupinou PPF Petra Kellnera na tom, že převzetím 49 procent v Generali PPF Holdingu v něm získá stoprocentní podíl. Generali získala od PPF zatím čtvrtinový podíl akcií holdingu, nákup zbývajících 24 procent se má uskutečnit v lednu příštího roku.