Generali klesl zisk skoro o pětinu, kvůli otřesům neprodala cenné papíry

Generali

Generali Zdroj: generali.com

Italské pojišťovně Generali klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 18,2 procenta na 420 milionů eur (11,4 miliardy korun). Nestabilita na trzích přiměla firmu zrušit prodej některých cenných papírů. Výsledky sice zaostaly za očekáváním, firma však současně potvrdila dosavadní výhled na letošní rok. Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě podle tržní kapitalizace a působí i v České republice.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru čekali zisk 535 milionů eur. Firma současně upozornila, že za devět měsíců letošního roku její čistý zisk stoupl o 8,7 procenta na 1,73 miliardy eur a je již vyšší než za celý loňský rok. „Jsme přesvědčeni, že ukončíme rok 2015 s čistým ziskem výrazně vyšším než v roce 2014 také díky příspěvku, který očekáváme v posledním čtvrtletí tohoto roku,“ uvedl v prohlášení finanční ředitel Alberto Minali.

Provozní zisk ve třetím čtvrtletí klesl o 9,3 procenta na 1,06 miliardy eur a rovněž zaostal za očekáváním. Zisk divize životního pojištění se zvýšil o 15 procent, v divizi neživotního pojištění však klesl o 11 procent.

Čtvrtá největší

Skupina Generali je jedním z největších světových pojistitelů s předepsaným pojistným v roce 2014 přesahujícím 70 miliard eur. Se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. V České republice byla Generali s tržním podílem 7,2 procenta loni čtvrtá největší.

Letos v lednu Generali dokončila koupi zbývajícího podílu ve skupině Generali PPF Holding, která je jednou z předních pojišťoven ve střední a východní Evropě, od české skupiny PPF. Součástí holdingu je například Česká pojišťovna. Přechodem plného vlastnictví GPH pod Generali se název holdingové společnosti změnil na Generali CEE Holding.