Getin Noble Bank magnáta Czarneckého je na burze

burza ve Varšavě

burza ve Varšavě Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Leszek Czarnecki z Vratislavi dokončil fúzí dvou bank dvouletou restrukturalizaci své bankovní skupiny. Od pondělka je nová Getin Noble Bank upsána na varšavské burze.

Na konci května 2010 převzal Czarneckiho Getin Holding (též upsaný na burze) za 158,8 milionu zlotých akcie Allianz Bank, kterou založila stejnojmenná německá pojišťovna. Cena byla tak výhodná proto, že bankovní činnost Allianz příliš nevzkvétala: 56 filiálek dokázalo nalákat 76 tisíc klientů, ale nevytvářelo zisk.

V létě loňského roku byla ze struktur Getin Holding vyčleněna Get Bank – jak se tehdy již jmenovala převzatá Allianz Bank. Na podzim pak Getin Holding převedl téměř 94 procent akcií Getin Noble Bank, což je další peněžní ústav Leszeka Czarneckiho, na Get Bank. Druhý den letošního roku pak soud registroval dvě miliardy akcií Get Bank. A 20. ledna zahájil institut obchodování na varšavské burze.

Čtěte také:

Varšavská burza láká na středoevropský index

2009: Fondy prožily historický rok

Další krok následoval před, když Get Bank 1. června převzala i zbytek finančního domu Getin Noble Bank, jehož úpis na varšavské burze byl téhož dne suspendován. Get Bank následně vydala nové akcie, odkoupila menšinové podíly v převzaté bance a přejmenovala se na Getin Noble Bank.

Vývoj akcií Get Bank (nyní Getin Noble Bank)Vývoj akcií Get Bank (nyní Getin Noble Bank) | reuters

Cílem veškerých těchto změn uvnitř bankovní skupiny je zjednodušení její struktury a zvětšení objemu likvidity, uvedl polský deník Rzeczpospolita.

Portfolio třetího nejbohatšího Poláka

Majetek Leszka Czarnickeho 7,6 miliardy zlotých (více než 45,6 miliardy korun) z něho podle týdeníku Wprost dělal třetího nejbohatšího Poláka v loňském roce. Kromě Getin Noble Bank je na varšavské burze upsáno dalších pět společností, které ovládá: investiční společnost Getin Holding, vývojová skupina LC, finančnická společnost M. W. Trade, finanční poradce Open Finance a pojišťovna Towarzystwo Ubezpieczeń Europa.