Goldman Sachs morálně zbankrotovala, napsal její manažer a rezignoval

Výkonný ředitel banky Goldman Sachs Greg Smith rezignoval. Rozhodl se tak poté, co o svém zaměstnavateli napsal, že je „morálně zbankrotovaný“ a hledí jen na vlastní zisk, nikoli na výnosy klientů.

„Mohu upřímně prohlásit, že prostředí v bance je nyní tak toxické, jako ještě nikdy,“ vysvětlil pro deník New York Times. „Firma se od doby, kdy jsem do ní vstoupil, natolik změnila, že už nemohu říct, že se identifikuji s jejími hodnotami.“

Ve včerejším otevřeném dopisu Smith tvrdí, že šéf banky Lloyd Blankfein a prezident Gary Cohn „ztratili ze zřetele firemní kulturu“. Podle něj je pokles morálky pro Goldman Sachs největší hrozbou v jejím boji o přežití.

Podle Smithe, který v bance působil 12 let, někteří obchodní řiditelé o svých klientech běžně hovořili jako o „loutkách“. „Zúčastnil jsem se jednání o prodeji finančních derivátů, na kterých se nemluvilo ani minutu o tom, jak můžeme pomoci zákazníkům. Bylo to jen o tom, jak na nich můžeme vydělat co nejvíce peněz,“ napsal.

Banka prý například svým klientům doporučovala produkty, „kterých se sama chtěla zbavit, protože neslibovaly příliš velký výnos“, popisuje praktiky Goldman Sachs Smith. Cílem prý bylo přimět klinety, aby obchodovali s čímkoli, co může bance přinést co největší zisk.

Bankéř se rozhodl svého zaměstnavatele opustit, když začal najímat a školit nové zaměstnance. „Došlo mi, že je čas odejít, když jsem zjistil, že jim nemohu do očí říct, že to je skvělé místo pro práci,“ vysvětlil. Nově příchozí prý rychle přijali firemní kulturu, v níž nejdůležitější otázkou bylo „jak můžeme na klientovi co nejvíce vydělat?“.

Goldman Sachs v reakci na Smithův dopis uvedla, že nepopisuje život v bance přesně. „Z našeho úhlu pohledu můžeme být úspěšnými jen tehdy, pokud jsou úspěšní i naší klienti,“ uvedla banka.