Grossův fond je letos jedním z nejhorších

dolary, peníze

dolary, peníze Zdroj: profimedia.cz

Dluhopisový fond investičního guru Billa Grosse Pimco Total Return, který spravuje 285 miliard dolarů, patří k nejpostiženějším fondům poté, co americká centrální banka (Fed) naznačila začátek konce kvantitativního uvolňování. Grossův hlavní fond, který je zároveň největším podílovým fondem na světě, ztratil na konci týdne během dvou dnů 1,6 procenta své hodnoty, což je pro dluhopisový fond velká ztráta.

Od začátku roku ztrácí 2,8 procenta. Mezi 19 fondy spravujícími minimálně dvě miliardy dolarů tak má nejhorší výkonnost. Vyplývá to z dat agentury Bloomberg. V závěsu je fond společnosti Bernstein Intermediate Duration Portfolio, který zatím ztrácí 2,7 procenta.

„Investoři se musí připravit na realitu, ve které Fed nebude nakupovat dluhopisy,“ poznamenal pro Bloomberg Jeff Tjornehoj, analytik společnosti Lipper. „Sám pan Gross před časem přiznal, že dluhopisy může čekat divoká jízda,“ dodal Tjornehoj.

Dluhopisy společně s akciemi a komoditami utrpěly pořádný pokles poté, co šéf Fedu Ben Bernanke uvědomil investory, že centrální banka je připravena začít na konci letošního roku ukončovat jednu z nejagresivnějších monetárních politik ve své stoleté historii. Výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů, které se pohybují opačně než cena dluhopisů, vzrostly v závěru týdne na téměř dvouletá maxima.

Správci fondů od Grosse po Jeffreyho Gundlacha ze společnosti DoubleLine Capital si ale stojí za svým. Podle nich nenastala vhodná doba pro prodej vládních bondů, protože ekonomika není natolik silná, aby ustála rostoucí úroky, které musí dluhopisovým věřitelům platit.

Gross, který v roce 2011 následoval své konkurenty a zbavil se amerických vládních obligací dříve, než jejich cena začala růst, uvedl, že investoři, kteří se dnes zbavují amerických bondů, přehlížejí vliv inflace na rozhodování centrálních bank. „Trh špatně interpretoval cíle ohledně růstu ekonomiky a nezaměstnanosti a zapomněl, že stále platí inflační cíle centrální banky,“ uvedl Gross v rozhovoru pro Bloomberg.