Havarijní pojištění v zahraničí – je stejné jako u nás?

Zdroj: Klikpojištění.cz

Plánujete cestu do zahraničí vlastním vozem? Před cestou zkontrolujte pojištění a jeho nastavení. Ušetříte si spoustu starostí.

Máte sjednané havarijní pojištění?

Pokud ne, sjednejte si ho. Při cestách do zahraničí totiž stoupá riziko nehody. Dlouhá cesta, mikrospánek, únava, dopravní zácpy. A krom toho, když si na chvíli potřebujete odpočinout na odpočívadle, u čerpací stanice nebo se občerstvit, opustíte auto napěchované věcmi. A to láká zloděje. I pro tyto situace se vyplatí mít havarijní pojistku sjednanou.

Klikpojištění.cz

Co před cestou zkontrolovat?

Havarijní pojištění máte sjednané. Skvělé. Ale zkontrolujte si její „nastavení“.

Územní platnost

Kde všude platí? Pokud pojedete do zemí jako Itálie, Chorvatsko nebo Slovensko, pojištění automaticky platí. U zemí jako Albánie, Bělorusko nebo Moldávie, je třeba si územní platnost povinného ručení i havarijního pojištění zkontrolovat.

Najdete ji na zadní straně zelené karty v případě povinného ručení, nebo v pojistných podmínkách havarijní pojistky.

Náš tip: Sjednejte si havarijní pojištění z klidu domova on-line. Porovnejte nabídky jednotlivých pojišťoven a zvolte si tu, která je vám nejbližší.

Jaké máte sjednané asistenční služby?

Jaké podmínky máte sjednané? V jakých situacích vám mohou poskytnout pomoc?Telefonní číslo na asistenční službu si zapište na lísteček a vložte si jej třeba do peněženky. Mějte ho prostě po ruce. Kdo by chtěl stěhovat a přehrabovat celý kufr, aby našel jeden malý lísteček?

Asistenční služby není dobré podceňovat. Pomohou s odtahem do nejbližšího servisu, zajistí opravu a navíc – odpadne jazyková bariéra. Jejich pracovníci s vámi budou mluvit v češtině.

Klikpojištění.cz

Jejich rozsah se liší dle produktu a společnosti. Můžete mít nárok na odtah jen do nejbližšího servisu, ale také do servisu, který si sami zvolíte v předem stanoveném okruhu vzdálenosti. Někdy je to 50 km, jindy třeba i 200 km.

Kromě toho vám pojistka může uhradit i náklady na ubytování v hotelu. Většinou maximálně na 3 dny, nebo vám uhradí náklady na pokračování v cestě pomocí vlaku nebo autobusu.

Asistenční služby ale nejsou jen součástí havarijního pojištění. Někdy bývají i součástí povinného ručení. Přesto není radno sjednání havarijního pojištění podcenit. Sjednejte si ho. Těch pár korun navíc vás nezabije, při cestování budete ale rozhodně klidnější.