Hedgeové fondy snižují sázky na komodity

Spekulanti snížili minulý týden sázky na růst komodit, především těch průmyslových. Důvodem je patrně obava, že se Evropě nepodaří zabránit šíření dluhové nákazy, která následně zpomalí růst a postupně také poptávku po průmyslových komoditách.

Správci fondů snížili počet otevřených pozic na osmnáct komoditních futures o 3,9 procenta na necelých 799 tisíc kontraktů. Ukazují to data americké Komise pro obchodování s futures a deriváty. Komoditní index GSCI společnosti Standard & Poor’s od vrcholu na konci dubna oslabil o čtrnáct procent.

Minulý týden se z akciových trhů po celém světě vypařilo 1,4 bilionu dolarů, když celosvětový akciový index MSCI All-Country World Index minulý týden oslabil poprvé od počátku září. Trhy byly minulý týden velmi rozkolísané kvůli obratům, které kolem referenda o přijetí pomoci předváděl odcházející řecký premiér Jorgos Papandreu. Investoři přijali negativně i prohlášení Fedu, který snížil odhad vývoje americké ekonomiky a varoval před „značnými riziky na spodní straně ekonomického výhledu“.

Portfolio manažeři se bojí, že pokulhávající ekonomika sníží poptávku po průmyslových komoditách. „Když se podíváte, co se děje v Evropě, měli byste se velmi obávat, že současná poptávka nemusí vydržet,“ řekl Nic Johnson, který spravuje třicet miliard dolarů v komoditním fondu investiční společnosti Pimco. „Jak stabilní je průmyslová poptávka? Je udržitelná? Lidé nyní čekají, zda se oslabující ekonomika projeví v číslech,“ dodal.

Cena patnácti z 24 komodit obsažených v komoditním indexu S&P GSCI minulý týden oslabila. Index byl tažen dolů 5,4procentním propadem bavlny, 4,6procentním poklesem hliníku a oslabením niklu o 4,1 procenta.

Neúspěšný rok hedgeových fondů

Letošní volatilní rok na trzích dostihl i jednu z největších celebrit byznysu hedgeových fondů. Největší fond Johna Paulsona od ledna ztratil polovinu hodnoty. Paulson na negativní vývoj reagoval slibem neúčtovat klientům poplatky na nové investice do doby, než se mu povede letošní ztrátu umazat. Paulsonovi se tak stěží povede navázat na rok 2007, kdy jeho fond Credit Opportunities vydělal 591 procent sázkami proti americkému hypotečnímu trhu.