Home Credit odstupuje od smlouvy s Karlovou univerzitou

Home Credit

Home Credit Zdroj: ČTK

Úvěrová společnost Home Credit odstupuje od smlouvy o partnerství s Univerzitou Karlovou. Firma nechce být nadále vtahována do iracionálních debat o smyslu spolupráce, sdělil mluvčí firmy Milan Tománek. Home Credit, který patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry, se ve smlouvě o spolupráci z počátku října zavázal univerzitě ročně po tři roky poskytovat půl milionu korun. Smlouva ale vyvolala vlnu kritiky, studenti proti smlouvě sepsali petici a byla vyhlášena sbírka. Mluvčí univerzity Václav Hájek slíbil vyjádření později během dne.

"Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naší spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena," napsal mluvčí Home Creditu.

Stovky studentů a pracovníků univerzity vyzvaly rektorát, aby od smlouvy odstoupil. Kritizovali zejména to, že se firma Home Credit "neodpovědným úvěrováním podílela na obchodu s chudobou a významnou měrou přispěla k dnešnímu množství vedených exekucí". Studenti různých fakult také požadovali, aby akademický senát do budoucna stanovil jasná etická kritéria, s kým a za jakých podmínek UK může do budoucna navazovat komerční spolupráci, aby tím nebylo poškozováno její dobré jméno. UK už ve středu uvedla, že smlouva žádným způsobem neporušuje zásady akademických svobod.

Ve středu smlouvu kritizovala i filozofická fakulta či profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu, univerzita tím podle něj ztratila morální kredit. Přibáň se proto vzdal členství v Čestné radě absolventů. Rektor Tomáš Zima mu v osobním dopise napsal, že jeho kroku lituje.

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera. Home Credit se ve smlouvě zavázal, že od akademického roku 2019/2020 bude univerzitě každý rok poskytovat půl milionu korun po dobu tří let. Podporovány měly být zejména Matematicko-fyzikální fakulta UK a Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.

Zastupitel Prahy 5 Adam Rut (Piráti) vyhlásil na facebooku pro univerzitu veřejnou sbírku. Chce tak shromáždit 1,5 milionu korun, které firma slíbila univerzitě během tří let poskytnout. Do čtvrtečních 14:00 se na účtu Milion a půl pro Karlovku shromáždilo přes 80 tisíc korun.