Hospodaření ČNB spadlo loni do ztráty 468 milionů korun

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Hospodaření České národní banky spadlo loni do ztráty 468 milionů korun. O rok dříve uzavřela hospodaření se ziskem 56,6 miliardy korun. Centrální banka ovšem dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou stabilitu. Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2015, uvedla banka.

„Vliv na výsledek hospodaření v loňském roce měly kurzové rozdíly, zejména meziroční posílení koruny vůči hlavní rezervní měně euru o 70 haléřů na 27,025 koruny za euro,“ řekl šéf komunikace ČNB Marek Zeman.

„Současný režim měnové politiky, kdy v rámci kurzového závazku ČNB intervenuje na devizovém trhu proti posílení koruny, vede k růstu jejích devizových rezerv. Pokud koruna vůči cizím měnám posílí, tak korunová hodnota devizových rezerv klesá, což je pro hospodaření ČNB ztrátový faktor,“ vysvětlil analytik Generali Investment Radomír Jáč. Připomněl ovšem, že koruna loni oslabila například vůči americkému dolaru či švýcarskému franku, což mělo do jejího hospodaření naopak ziskový efekt.

Politická kritika nebude

Hospodaření ČNB v roce 2015 skončilo ztrátou, které je ovšem mírná, takže nemůže sloužit jako záminka k politické kritice centrální banky, míní analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. K takovéto kritice by podle něj velmi pravděpodobně došlo, pokud by se ztráta pohybovala v řádech miliard nebo i jejich desítek. Výsledek tedy pomůže centrální bance v letošním roce, kdy lze čekat její zostřenou kritiku z politických kruhů, dodal.

S nemalou pravděpodobností totiž bude ČNB muset podle Kovandy vydat na uhájení svého intervenčního závazku větší objem peněz než loni, kdy v souvislosti s intervencí akumulovala devizové rezervy v přepočtu za více než 200 miliard korun. Jedním z argumentů kritiků intervence je právě hrozící enormní ztráta, která by mohla vzniknout po opuštění závazku. Jde však tak jako tak o politicky, nikoli věcně motivovanou kritiku, protože primární rolí centrální banky je péče o cenovou stabilitu, řekl.

Kurz koruny vůči euruZdroj: euroinvestor.com

Centrální banka využila většinu zisku za rok 2014 k uhrazení kumulované ztráty z předchozích let a zbytek převedla do rezervního fondu. Podle zprávy o hospodaření za rok 2014 tak centrální banka ve své bilanci kumulovanou účetní ztrátu již neeviduje.

Roční zprávu o výsledku svého hospodaření ČNB předkládá nejpozději do tří měsíců po skončení kalendářního roku k projednání Poslanecké sněmovně.

Úkolem ČNB je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.