Hypoteční trh letos stoupl o téměř třetinu na 135 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Banky poskytly během tří čtvrtletí občanům 75900 hypoték za celkem 135,3 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o výrazný růst, ve stejném období loni banky poskytly 63.600 hypoték za 105,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat ministerstva pro místní rozvoj. Letošní rok bude podle expertů zřejmě znovu rekordní.

„Letošní rok spěje k absolutnímu rekordu v počtu i objemu sjednaných hypoték,“ řekl ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Přispívají k tomu nízké úrokové sazby, které se na jaře dostaly na minima a od té doby rostou jen nepatrně. Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v září zůstala podle Fincentrum Hypoindexu na srpnových 2,11 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování.

„Proti očekávání některé banky v rámci podzimních nabídek sáhly ke snížení úrokových sazeb z hypotečních úvěrů, což považujeme za trochu překvapivý tah. Otázkou však prozatím zůstává, zda se nabídková snížená sazba opravdu projeví i v sazbách skutečně prodaných hypoték. Většina bank šla v rámci nabídek očekávanou cestou odpouštěním různých druhů poplatků, například za schválení nebo odhad ceny nemovitost,“ uvedl analytik společnosti Swiss Life Jiří Sýkora.

Letošní rok spěje k absolutnímu rekordu v počtu i objemu sjednaných hypoték

Nízké úrokové sazby lákají do bank podle analytika Fincentra Josefa Rajdla stále hodně klientů. Zvyšuje se také průměrná částka, kterou si lidé půjčují. Například v září se průměrná hypotéka vyšplhala na 1,85 milionu korun. Jde o druhou nejvyšší půjčovanou částku od roku 2003.

Nízké úroky u hypoték jsou jedním z hlavních tahounů prodeje nových bytů. „Lidé umí počítat a vědí tak, že stále trvá období, kdy je koupě nového bytu vyjde levněji než před pár lety. Navíc se situace české ekonomiky výrazně zlepšila, lidé nahlížejí na svoji budoucnost optimističtěji, a nebojí se kvůli pořízení bydlení zadlužit,“ dodal generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Hypotéka naruby cílí na seniory. Dostane v Čechách zelenou