Hypotéky mohou být od června dostupnější. ČNB prověří klíčovou překážku bránící půjčkám

Na stole České národní banky leží téma, které se může v příštích měsících stát impulzem pro renesanci hypotečního trhu.

Na stole České národní banky leží téma, které se může v příštích měsících stát impulzem pro renesanci hypotečního trhu. Zdroj: E15 (Midjourney)

Na stole České národní banky leží téma, které se může v příštích měsících stát impulzem pro renesanci hypotečního trhu. Centrální bankéři totiž připouštějí diskuzi o nastavení stropu pro měsíční úvěrové splátky. Právě celkový podíl splátek na měsíčním příjmu dlužníka je momentálně jednou z nejčastějších příčin, proč zájemci o hypotéku na půjčku nakonec nedosáhnou. Od roku 2020 mohou Češi na celkové splátky svých dluhů vynaložit maximálně polovinu svých měsíčních příjmů.

Spolu s definicí stropu pro celkovou zadluženost a stanovením podílu vlastních úspor při koupi nemovitosti tvoří tento ukazatel sadu nástrojů, kterými ČNB řídí obezřetné poskytování tuzemských hypoték.

„Diskuze ohledně možné úpravy nastavení úvěrových ukazatelů v prostředí zvýšených úrokových sazeb je relevantní,“ uvedl v závěru dubna v Senátu viceguvernér ČNB Jan Frait v semináři věnovaném přístupu centrální banky k nastavení úvěrových ukazatelů a jejich vlivu na hypoteční byznys v Česku. ČNB během pandemie nastavení ukazatele výrazně zmírnila, od loňského roku jejich nastavení znovu obnovila.

„Nárůst úrokových sazeb z hypotečních úvěrů v posledních dvou letech vedl k autonomnímu zpřísnění úvěrových podmínek zejména z hlediska ukazatele poměru splátek dluhů k měsíčnímu příjmu,“ zdůraznil Frait. Centrální bankéři o nastavení tohoto ukazatele rozhodnou na počátku června.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!