Investora Krúpu zastupuje ve sporu s Arca Capital kancelář bývalé státní zástupkyně Vesecké

Advokátní kancelář někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zastupuje ve sporu s Arca Capital Bohemia firmu Krupa Global Investments.

Advokátní kancelář někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zastupuje ve sporu s Arca Capital Bohemia firmu Krupa Global Investments. Zdroj: Eduard Erben, E15

Investor Pavol Krúpa je v ostrém sporu se společností Arca Capital, v níž do roku 2018 působil. Pak z ní vystoupil a nyní tvrdí, že je jejím věřitelem.
Městský soud v Praze zachoval společnosti Arca Capital Bohemia ochranu před věřiteli a zamítl návrh Krúpovy KGI na zrušení moratoria firmy na splácení dluhů.
3
Fotogalerie

Na straně skupiny Krupa Global Investments vystupuje v aktuálních sporech se společností Arca Capital Bohemia, jež se potýká s finančními potížemi, někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Její advokátní kancelář Krúpovu firmu, která je podle KGI věřitelem Arky, zastupovala tento týden u Městského soudu v Praze, který na návrh Krúpovy firmy projednával zrušení moratoria Arca Capital Bohemia.

Advokátní kancelář Vesecká vystoupila na straně Krúpy v důležitý moment, kdy se u soudu domáhal zrušení mimořádného moratoria na splácení dluhů společnosti Arca Capital Bohemia. Krúpa tvrdí, že firma uskutečnila řadu transakcí, kterými poškozuje věřitele, mezi které patří. Arca oponuje tím, že naopak Krúpa je jejím dlužníkem. Do roku 2018 patřil Krúpa mezi hlavní tváře Arca Capital, poté ze skupiny odešel. Nyní skupinu ovládá Rastislav Velič. 

Podle Krúpových právníků dlužník Arca Capital Bohemia porušil několik ustanovení insolvenčního zákona a ochranou před věřiteli sleduje nepoctivý záměr. „Měl primárně hradit pohledávky spojené se svým provozem. Ale neměl započítávat a uspokojovat pohledávky věřitelů, které jsou společnostmi, jenž dlužník ovládá,“ uvedla podle zveřejněného zápisu před Městským soudem v Praze advokátka Gabriela Wagnerová z právní kanceláře Vesecké. Samotná Vesecká zatím své angažmá na straně Krúpy nekomentovala. 

Soud návrh na zrušení moratoria pro Arca Capital Bohemia zamítl. Již předtím ale vyhověl jinému Krúpovu návrhu, a to na ustanovení předběžného insolvenčního správce, kterým se stala firma Tetera insolvenčního správce Ladislava Tetery. Ta nyní přezkoumává transakce, které Arca Capital Bohemia od jara uskutečnila.  

V čele Nejvyššího státního zastupitelství byla Vesecká od roku 2005 do roku 2010. Během svého mandátu byla terčem politické kritiky kvůli postupu v kauze údajné korupce tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka  (KDU-ČSL).

V roce 2014 se Vesecká stala místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu. Jeho bývalá šéfka Alena Vitásková kvůli jmenování Vesecké čelila obžalobě ze zneužití pravomoci. Podle letošního pravomocného rozhodnutí Krajského soudu v Brně se ale trestný čin nestal. 

 Arca Capital a její dceřiné firmy se letos na Slovensku a v Česku dostala do potíží se splácením závazků. Finančně má skupině pomoci vybřednout z problémů londýnská investiční společnost Blantyre Capital.