Investoři větří tučné bankovní dividendy

Evropu mohou v příštích letech zaplavit stovky miliard bankovních dividend navíc. Protržení výplatní hráze zatím brání stále nejasné podmínky regulace Basel III. Opatrné banky raději sází na jistotu, hromadí hotovost a vyhýbají se riziku. Shánět narychlo dodatečný kapitál by totiž mohlo být drahé, a jak ukázala finanční krize, v některých případech i nemožné.

I tak se investoři zahojí. Podle analytiků banky Barclays by měly evropské banky v příštím roce vyplatit na dividendách 32 miliard eur, tedy o polovinu více než letos. „Pokud neexistují růstové příležitosti, je realistické uvažovat o navýšení dividendových výplat,“ uvedl pro Reuters analytik Barclays Mike Harrison. Zatímco během uplynulých dvou dekád evropské banky vyplácely svým akcionářům v průměru 40 procent zisku, nově by to podle Harrisona mohlo být 60 procent. Nejštědřejší byly banky na starém kontinentu v roce 2007. Akcionáři si tehdy přišli na bezmála padesát miliard eur.

„Nejistota kolem regulace Basel III v otázce kapitálových požadavků stále trvá. Jasno není například ohledně vah rizikových aktiv, a banky tak přesně nevědí, kolik kapitálu budou muset finálně držet,“ vysvětluje Milan Lávička z J&T Banky. Finanční ústavy tak raději drží více kapitálu, než je nutné, dodává.

Banky nejsou schopny využít příliv hotovosti. Recese drží poptávku po úvěru pod pokličkou, trh fúzí a akvizic zůstává plochý a regulatorní riziko je stále palčivé.

Nadbytek hotovosti mohou banky po vyjasnění pravidel regulace a absenci jiných příležitostí vyplatit v dividendách. Řešení regulatorní hádanky zůstává sice v nedohlednu, akcionářům by se však trpělivost mohla vyplatit. „Šťavnaté odměny by se mohli investoři dočkat nejdříve v roce 2014,“ uvádí Andrea Williams z Royal London Asset Management. Na své by si mohli přijít i domácí investoři. Více kapitálu, než je nezbytně nutné, drží například Komerční banka. „Až se regulatorní podmínky vyjasní, může banka vyplatit vyšší dividendu,“ dodává Lávička. „Vývoj regulatorních požadavků patří k faktorům, které ovlivní budoucí dividendovou politiku,“ uvádí Monika Klucová z Komerční banky.