Irsko úspěšně prodalo svůj dluh

Irsko - ilustrační foto

Irsko - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Po necelých třech letech od získání mezinárodní půjčky se dnes Irská vláda vrátila na finanční trhy. Poprvé od roku 2010, kdy Irsko získalo 70 miliard eur od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, vydala země nové vládní dluhopisy. Ty se mezi investory setkaly s obrovským zájmem.

Aukce irských dluhopisů byla několikrát přeupsána a oproti původnímu plánu, který počítal se získáním financování mezi dvěma až třemi miliardami, prodala vláda dluhopisy v hodnotě 5 miliard eur. Dle informací agentury Reuters se výnos bondů s desetiletou splatností vyšplhal na 4,15 procenta. To je nejméně ze všech zemí PIIGS, kam patří další zadlužené ekonomoiky Portugalska, Španělska, Itálie a Řecka.

Vládní agentura (National Treasury Management Agency), která se o obstarávání irského dluhu stará, už v minulých měsících několik aukcí provedla, nikdy si však nepůjčila na tak dlouhé období. Teprve dnešním dnem se dle mezinárodních komentátorů považuje irský návrat na trhy za ukončený a úspěšný. „Aukce vyslala důležitý signál. Ukazuje, že se země v pořádku vrátila na kapitálové trhy,“ cituje Reuters nejmenovaného makléře, který se na aukci podílel.

Přesto se ještě Irsko nemůže tak docela chlubit znovu nabytou finanční nezávislostí. Půjčka z roku 2010 stále ještě není vyčerpána a vláda z ní bude čerpat do konce roku, teprve v roce příštím zahájí kompletní financování dluhu pomocí kapitálových trhů.

V uplynulých měsících nicméně země potvrzuje statut solidní ekonomiky, která se po periodě těžké recese pomalu navrací k normálu. V únoru vláda vyjednala s Evropskou centrální bankou prodloužení splatnosti půjček, které poskytla na záchranu domácích bank. Zároveň se zavázala, že do konce roku 2020 sníží své mandatorní výdaje o 20 miliard eur.