Irsku hrozí žaloby kvůli plánu restrukturalizace AIB

Anglo-Irish Bank

Anglo-Irish Bank Zdroj: profimedia.cz

Dublin se může brzy potýkat se soudními spory kvůli rozhodnutí tamní vlády a zákonodárců restrukturalizovat dluh ve výši 28 miliard eur způsobený záchranou banky Anglo Irish Bank (AIB). Nezajištění věřitelé Irsko viní z podhodnocení závazků nástupnické organizace zestátněné AIB, banky Irish Bank Resolution Corporation (IBRC).

Irský parlament tento měsíc v režimu legislativní nouze schválil právní úpravu, která umožní likvidaci IBRC a převedení jejích aktiv do irské centrální banky a agentury Nama, zřízené vládou v roce 2009 jako takzvaná špatná banka.

Transakce, kterou irská vláda nazývá „červený projekt“, má výrazně snížit splátky irského dluhu v nadcházejících letech a rozprostřít splácení na delší časové období. Přesto ji čeká ještě politická a legislativní bitva. „Je to absolutní chaos,“ citoval deník Financial Times právníka obeznámeného s průběhem jednání. „Zdá se, že irská vláda se k těmto krokům odhodlala pro svůj vlastní prospěch bez ohledu na své věřitele,“ dodal právník. Nezajištění věřitelé IBRC, mezi něž patří lokální úvěrová družstva, externí účetní, právníci a investoři, nyní čelí velkým ztrátám a mohli by přijít i o všechno, co jim IBRC dluží.

Někteří z nich tak mohou situaci řešit soudní žalobou na irskou vládu kvůli podezření z podhodnocení aktiv IBRC převedených do centrální banky. Nejhodnotnější z aktiv, fakticky vládní obligace, byly použity jako zajištění půjček od centrální banky. Následkem likvidace IBRC budou tyto obligace převedeny na dlouhodobé vládní dluhopisy. Centrální banka má ale obligace převzít při hodnotě 25 miliard eur, zatímco IBRC v loňském létě tyto obligace ohodnotila na 28 miliard eur a jejich současná tržní cena může být oprávněně ještě vyšší.