Island zřejmě bude pravidelným aktérem na trhu dluhopisů

Islandské scenérie

Islandské scenérie Zdroj: E15 Michal Nosek

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Island, který se po třech letech právě vrátil na světový trh dluhopisů, se zřejmě stane jeho "pravidelným návštěvníkem". Značný zájem investorů signalizuje důvěru v oživení ekonomiky této severské země, napsal list Financial Times. Minulý týden investoři učinili objednávky na islandské dluhopisy za téměř čtyři miliardy eur (102,6 miliardy korun).

Pětileté dluhopisy v hodnotě 500 milionů eur s výnosem 0,6 procenta nesou nejnižší náklady na výpůjčky v historii země. Návrat na trh dluhopisů je pro Island zásadním krokem, neboť země se posledních deset let vzpamatovávala z finanční krize a kapitálovou kontrolu, kterou v nějaké formě uplatňovala od roku 2008, zrušila až letos.

Island se koncem roku 2008 propadl do krize v důsledku pádu všech svých hlavních bank, které se zadlužily neúměrnou expanzí v zahraničí. Kolaps bank srazil na kolena islandskou korunu a donutil vládu, aby se o pomoc obrátila na MMF a některé evropské země.

V roce 2011 Island úspěšně dokončil záchranný program. Restrukturalizoval finanční sektor a za podpory příjmů z turistiky oživil hospodářský růst. Počet zahraničních návštěvníků se za posledních deset let zvýšil pětinásobně. Ve třetím čtvrtletí islandská ekonomika vykázala meziroční růst o 3,1 procenta.

Na dluhopisový trh země opět vstoupila v roce 2011 a poslední dluhopis před nynějším návratem emitovala v roce 2014. Reykjavík se na tento trh nyní hodlá vracet pravidelně a současně chce snižovat zadlužení země. Nynější emise má být z části využita k odkoupení dluhopisů, které byly vydány v roce 2014. Vydat za ně hodlá 398 milionů eur.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch minulý týden zvýšila Islandu rating z A- na A.