Itálie zachrání nejstarší banku světa Monte dei Paschi di Siena

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena Zdroj: profimedia.cz

Třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena, která se potýká s nedostatkem kapitálu, získá státní pomoc v objemu až dvou miliard eur (zhruba 52 miliard korun). Rozhodla o tom dnes italská vláda. Opatření musí ještě schválit Evropská komise. Monte dei Paschi je nejstarší bankou na světě, její historie sahá do roku 1472.

Vláda dostane od Monte dei Paschi výměnou za pomoc speciální dluhopisy. Podobné dluhopisy již banka použila v roce 2009, kdy byla poprvé zasažena světovou finanční krizí. Banka v rámci dřívější státní pomoci získala 1,9 miliardy eur. S potížemi se potýká dlouhodobě. Její akcie za posledních pět let ztratily 95 procent své hodnoty a dnes se propadly na 19 centů za akcii. Ztráta banky loni dosáhla 4,7 miliardy korun.

Evropský bankovní úřad (EBA) koncem loňského roku uvedl, že Monte dei Paschi potřebuje navýšit kapitál o 3,3 miliardy eur. Monte dei Paschi je jedinou významnou italskou bankou, která kvůli kapitálovým požadavkům EBA požádala o státní pomoc.

„Vládní intervence se stala nezbytnou, aby Itálie splnila závazky učiněné na říjnovém summitu EU,“ uvedla italská vláda. Dodala, že Monte dei Paschi si nebyla schopna zajistit kapitál ze soukromých zdrojů kvůli vrtkavým podmínkám na trhu.

Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, mají omezený přístup k financím a slabé zisky. Podíl špatných úvěrů je dokonce vyšší, než v případě španělských bank.

Španělsko přitom v pondělí oficiálně požádalo eurozónu o pomoc pro svůj bankovní sektor. Členské země eurozóny již dříve uvedly, že jsou španělským bankám ochotny poskytnout až 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Konečná výše finanční pomoci bude stanovena později.