Italská pojišťovna Generali loni vykázala rekordní zisk. Dařilo se i rakouské skupině VIG

Pojišťovna Generali

Pojišťovna Generali Zdroj: profimedia.cz

Největší italská pojišťovna Generali v loňském roce zvýšila provozní zisk o osm procent na rekordních 6,9 miliardy eur (zhruba 174,5 miliardy korun). Nárůst zisku za loňský rok vykázala také rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG). Zisk před zdaněním zvýšila o 32 procent na 773 milionů eur. Obě firmy působí i v České republice.

Generali je jedním z největších světových poskytovatelů pojištění a správy aktiv. Skupina byla založena v roce 1831 a působí ve více než padesáti zemích světa, kde zaměstnává kolem 81 tisíc lidí. Divize Generali Česká pojišťovna je podle svých internetových stránek jedničkou na českém trhu, kde má zhruba 26procentní podíl.

„Skupina je v nejlepší kondici ve své historii,“ uvedl šéf italského podniku Philippe Donnet. Společnost Generali navrhla, že vyplatí akcionářům dividendu 1,28 eura na akcii.

Skupina VIG patří k největším pojišťovnám ve střední a východní Evropě. Tvoří ji přes padesát firem ve třiceti zemích a má kolem 29 tisíc zaměstnanců. V České republice vlastní pojišťovnu Kooperativa a Českou podnikatelskou pojišťovnu (ČPP).

„VIG se zatím velmi dobře vyrovnává s náročnými geopolitickými a makroekonomickými rámcovými podmínkami,“ uvedla firma v úterní tiskové zprávě. Oznámila také, že navrhla vyplatit akcionářům dividendu 1,40 eura na akcii, a předpověděla, že v letošním roce dosáhne hrubého zisku od 825 do 875 milionů eur.

S akciemi VIG se obchoduje na pražské burze. Během dnešního dne posilují ze 704,50 koruny na 715 korun. Za poslední měsíc zpevnily téměř o dvanáct procent.