Italský bankovní sektor opět v problémech. Banca Carige musí navýšit kapitál, nařizuje ECB

Banca Carige

Banca Carige Zdroj: Profimedia.cz

Evropská centrální banka (ECB) zamítla janovské Banca Carige její nejnovější kapitálový plán. Požádala ji, aby přijala opatření, která jí umožní dostát přísným pravidlům povinného kapitálu, jež musejí banky v eurozóně splňovat, do konce roku. Oznámil to italský bankovní dům. Banca Carige prochází po odchodu části vedení manažerskou krizí.

O zdraví celého italského bankovního sektoru se spekuluje měsíce, jedním z hlavních problémů tamějších bank je vedle doznívajících následků krize nárůst nesplácených úvěrů.

Italskou vládu požádaly loni o pomoc před hrozícím kolapsem banky Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza a Monte dei Paschi. Dvě prvně jmenované získaly hotovostní rezervu ve výši 4,8 miliardy eur (124 miliard korun) a státní záruky ve výši 12 miliard eur (310 miliard korun). Poslední z nich pak obdržela hotovostní injekci ve výši přes 6,6 miliardy eur (téměř 171 miliard korun).

Banca Carige má podle ECB přijmout nová opatření do 30. listopadu tak, aby se jí podařilo navýšit kapitál do potřebného objemu do 30. prosince. Evropská centrální banka je ochotna lhůtu prodloužit v případě, že dojde k fúzi s jinou bankou. Situaci bedlivě zkoumá i italská centrální banka. "Sledujeme to velmi pozorně, to je normální, a tak to má být," řekl novinářům její zástupce Carmelo Barbagallo.

Podle analytiků ukázaly pokusy o záchranu italských bank nedostatečnost stávajících evropských záchranných mechanismů. Ohrožen by pak mohl být celý unijní bankovní systém.