Unie dovolila Itálii zachránit problémovou banku Monte dei Paschi di Siena

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena Zdroj: profimedia.cz

Sídlo italské banky Monte dei Paschi di Siena. Nejstarší banka má největší problémy.
Monte dei Paschi di Siena
3
Fotogalerie

Evropská komise schválila plán restrukturalizace italské problémové banky Monte dei Paschi di Siena, podle něhož jí Itálie poskytne 5,4 miliardy eur (141 miliardy korun) a v nejstarším bankovním domu světa převezme podíl 70 procent. Na tiskové konferenci to oznámil ministr hospodářství Pier Carlo Padoan.

Kapitálovou injekci pro banku Evropská komise posvětila poté, co akcionáři banky a juniorní věřitelé (jejichž pohledávky se pokryjí až po vyplacení seniorních věřitelů) přispěli sumou 4,3 miliardy eur a naplnili tak evropskou legislativu vyžadující minimalizaci dopadu na daňové poplatníky.

Místopředseda komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis prohlásil, že vedle dopadu na obyvatelstvo je účelem kapitálové injekce chránit finanční stabilitu Evropy.

Padoan zdůraznil, že záchrana je nesmírně důležitá jak pro banku, tak pro italský bankovní systém, a že investice bude Itálii plně uhrazena, neřekl ale kdy. Záchranný plán by měl skončit v roce 2021, kdy také stát z banky odejde. Šéf banky Marco Morelli dodal, že plán záchrany vůbec nepočítá s nedobrovolným propouštěním.