J&T Bance letos stoupl čistý zisk o 150 procent na 536 milionů

J&T Banka, tuzemský poskytovatel služeb privátního bankovnictví, hlásí výrazný meziroční nárůst zisku. V prvním čtvrtletí stoupl o 150 procent na 536 milionů korun. Bance se dařilo prodávat především úvěry. Stoupaly také výnosy z poplatků a provizí.

Bilanční suma banky vzrostla o 39 procent na 121,2 miliardy korun.Nárůst bilanční sumy způsobilo především opětovné navýšení klientských vkladů, které meziročně vzrostly o 36 procent na 96 miliard korun.

Meziroční růst o 33 procent zaznamenaly v prvním čtvrtletí úvěry, když překročily 56 miliard korun, a významně tak ovlivnily čistý úrokový výnos. Ten na konci března stoupl o 64 procent na 730 milionů korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se zvýšily o 96 procent na 153 milionů korun.

Banka ke konci čtvrtletí vykázala kapitálovou přiměřenost 13,3 procenta, čímž splňuje přísnější obezřetnostní požadavky v důsledku nové regulace EU. Ke konci března banka ukončila dlouholetou spolupráci s ratingovou agenturou Moody's.

„Evropská regulatorika v oblasti kapitálového řízení bank značně demotivuje systémově menší peněžní ústavy v dobrovolné spolupráci s ratingovými agenturami. Požádali jsme proto Moody's o stažení ratingu J&T Banky,“ uvedl člen představenstva banky Igor Kováč.

J&T Banka
J&T Banka patří do finanční skupiny J&T a poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví také specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. S cennými papíry obchoduje pro soukromé investory. V ČR je J&T Banka od roku 1998.