J&T Bance se otevírá cesta ke světovému kapitálu. Získala vzácný rating od Moody's

J&T Banka má nově investiční rating.

J&T Banka má nově investiční rating. Zdroj: J&T Banka

J&T Banka získala v Česku vzácný rating Baa2 od prestižní agentury Moody's. Tím disponují nejspolehlivější globální emitenti. V Česku jde o státní firmu České dráhy. Před několika lety na zmíněnou úroveň ratingu dosáhla také realitní skupina CPI Property Group druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka, který díky tomu vyrazil na roadshow nejen po Evropě a vydal eurobondy v přepočtu za za desítky miliard korun. Stejně tak se nyní otevírá cesta k levnému globálnímu kapitálu i J&T Bance.

Na rating úrovně Baa2 ve světě nedosáhne ani řada států. Stejnou úroveň má například Chorvatsko, Maďarsko či Portugalsko. Pro srovnání Česká republika má rating Aa3, který je ještě o pět stupňů výš a celkem třetí nejvyšší vůbec.

Moody's na J&T Bance ocenila především vybudovanou pozici v oblasti korporátního financování a diverzifikovanou a stabilní vkladovou bázi. „Dosažení mezinárodního ratingu je pro nás velký krok. Rating investičního stupně nám otevírá příležitost získávat kapitál na evropských a světových trzích,“ řekl generální ředitel J&T Banky Štěpán Ašer. „Takové hodnocení je pro nás závazkem do budoucna,“ dodal.

Agentura navíc rating bance udělila se stabilním výhledem, což znamená, že by si banka vysoké hodnocení mohla udržet i do budoucna. Například již zmíněná Vítkova CPI loni po akvizici podniků Immofinanz o hodnocení Baa2 přišla a dostala se o úproveň níž na hodnocení Baa3. I tento rating je pořitom v českých podmínkách vzácný a dosáhnou na něj jen velmi spolehliví dlužníci. 

„Přidělení ratingu znamená, že je banka velkým a stabilním emitentem. Kreditní hodnocení se nachází v investičním stupni, což signalizuje, že finanční dům je z pohledu investorů velmi bezpečnou entitou a existuje pouze zanedbatelná šance, že by banka nedostála svým závazkům,“ uvedl pro E15 Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

J&T Banka v listopadu navýšila svůj podíl v investiční společnoti Amista a to z deseti na osmdesát procent. Cena transakce nebyla zveřejněna. Amista a J&T Banka uzavřely strategické partnerství už v polovině roku 2021.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka). Vedle služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje J&T Banka specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.