J&T Banka usiluje o vstup na chorvatský trh

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jtbank.cz

Slovenská investiční skupina J&T chce skrze svou českou banku vstoupit na chorvatský trh. Uchází se o většinový podíl ve dvou menších finančních ústavech Centar Banka a VABA Banka Varaždin. Oba jsou v současnosti ve finančních problémech.

J&T Banka nabízí, že do Centar Banky vloží dohromady 150 milionů chorvatských kun (zhruba půl miliardy Kč), chce za to většinový podíl. „Finální rozhodnutí o vstupu na chorvatský bankovní trh očekáváme v nejbližších týdnech,“ řekl Hospodářským novinám finanční ředitel J&T Banky Igor Kováč.

Kdyby vyšla Centar Banka a ještě jeden obchod, kdy se taky jedná o banku, tak potom bychom se relativně levně dostali na chorvatský trh,“ dodal Kováč. Podle deníku je onou druhou bankou Banka Varaždin.

Pro finanční pomoc Centar Bance stanovila J&T pět podmínek. Jednou z nich je vyvedení špatných úvěrů. „Koupě není ještě vůbec jasná, bude záležet na tom, jestli budou splněny naše podmínky,“ dodal Kováč. Banka by se podle něj v Chorvatsku soustředila na bohatší klientelu.

J&T Banka v Česku poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. S cennými papíry obchoduje pro soukromé investory.

Štěpán Ašer z J&T Banky: Příležitosti vidíme tam, kde ostatní vyklízejí pozice

J&T Banka vydělala na úvěrech ECB