J&T: K dalším jednáním se CITIC jsme připraveni, chybí ale dohoda na způsobu splacení

Skupina CEFC

Skupina CEFC Zdroj: Reuters

J&T Private Investments (JTPI) je připravena k dalším jednáním se společností CITIC o splacení závazků CEFC. Ve stanovených lhůtách ale nebyl dohodnutý způsob splacení, proto J&T začala chránit svou investici. Uvedl to mluvčí JTPI Petr Málek. J&T ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe odvolala představenstvo a dosadila krizový management. uvedla také, že je prý připravená ihned přijmout platbu CITIC Group zákonnou cestou a vrátit CEFC Europe do původního stavu. Informoval o tom spolumajitel J&T Tkáč na twitteru. Podle CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl dnes.

"V jednáních mezi CITIC a JTPI nedošlo ve stanovených lhůtách k dohodě nad způsobem splacení. Ochrana investice byla logickým krokem. K dalším jednáním se společností CITIC jsme připraveni," uvedl Málek. Poukázal také na vyjádření dosavadního místopředsedy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka, že veškeré závazky vůči skupině J&T budou uhrazeny do dnešního odpoledne. "Jaroslav Tvrdík na twitteru mluví o penězích, kterými dle našich informací CEFC nedisponovala," napsal mluvčí JTPI.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group. JTPI už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

CEFC China dnes označila změny CEFC Europe za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v Česku. Je také připravena proti J&T podniknout právní kroky. Z prohlášení CEFC China vyplývá, že neuznává změny v představenstvu CEFC Europe, při kterých přišel Tvrdík o funkci, počítá nicméně se splacením závazků vůči J&T. JTPI ve čtvrtek uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Hrad aktuální záležitost nebude komentovat. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se jedná o věc soukromých firem. "Je v zájmu našich firem, aby bylo jasno, kdo je majitel. Doufejme, že se to vyjasní co nejdřív," řekl novinářům Babiš. "Myslím si, že je to důležité hlavně ve vztahu k Travel Servisu, což má samozřejmě dopad na naše lidi a další firmy," doplnil šéf vlády.