J&T kupuje slovenskou Poštovou banku, chce prorazit i v Česku

Poštová banka

Poštová banka

Finanční skupina J&T kupuje slovenskou Poštovou banku, šestku na tamním bankovním trhu. Pod značkou Poštové banky chce expandovat i na český trh. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Cena transakce nebyla upřesněna, podle spolumajitele J&T Patrika Tkáče půjde zřejmě o sumu nad 220 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun), což je základní kapitál banky.

„V Poštové bance kupujeme majoritu. Náš podíl se bude pohybovat mezi 75 až 80 procenty,“ řekl listu Tkáč. Dosavadní vlastník banky, Istrokapitál Mario Hoffmanna, si zachová minimálně 10,1 procenta a Hoffmann zůstane v čele dozorčí rady, píšou HN. Vstup J&T do Poštové banky musí ale ještě schválit slovenský bankovní dohled.

Deník upozorňuje, že finanční skupina vstupuje do zcela nového sektoru - klasického bankovnictví. Pod J&T totiž patří už J&T Banka, ta ale poskytuje služby privátního bankovnictví a specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. Poštová banka by měla zůstat oddělená. „Počítáme s tím, že Poštová banka bude růst, například akvizicemi, a to i na českém trhu. Už udělala krok, má tu založenou pobočku,“ uvedl Tkáč. Pobočku v Česku založila v březnu 2010.

Istrokapitál přišel o kontrolu nad bankovním domem kvůli ztrátovým řeckým dluhopisům, v kterých utopil 275 milionů eur. Finanční skupina J&T ovládla v bance 9,9 procenta již loni na podzim.

Poštové bance klesl za loňský rok zisk na 5,19 milionu eur z 56 milionů eur o rok dříve. Pokles zisku způsobila právě tvorba rezerv na ztrátové řecké dluhopisy. I přesto patří Poštová banka k nejrychleji rostoucím na slovenském trhu, uvedly Hospodářské noviny.