J&T nalila stamiliony do chorvatské banky Vaba Varaždin

Skupina J&T podstatně navýšila kapitál v chorvatské bance Vaba Varaždin. Do své balkánské državy nalila v přepočtu takřka čtvrt miliardy korun, podíl českých finančníků tak vzrostl téměř o pětinu. Celkově tak J&T od svého loňského vstupu investovala do banky skoro 650 milionů korun a momentálně ve Vabě drží bezmála 77procentní podíl.

„K navýšení kapitálu celkem o 65 milionů chorvatských kun došlo z důvodu kapitálového posílení banky, které zabezpečí a podpoří další růst a stabilitu. Chorvatsko vidíme jako atraktivní trh, na kterém je prostor pro mnoho synergií. Hledáme zde i další příležitosti růstu, ale je předčasné mluvit o čemkoli konkrétním,“ uvádí mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

Skupina J&T vstoupila do banky Vaba loni v létě nákupem kontrolního, 58procentního podílu. Do banky tehdy investovala 270 milionů korun. Domácí finanční skupina navýšila kapitál Vaby mezitím ještě jednou letos v lednu, a to přibližně o 120 milionů korun.

Banka cílí na bohaté

Vedle samotné J&T se v chorvatské bance angažuje i fond Nexus, ve kterém má menšinový podíl česká finanční skupina RMS Mezzanine, spřízněná s J&T. „Ve fondu Nexus jsou jen dvě investice, hotel Plat a podíl ve Vaba bance Varaždin,“ uvádí šéf RMS Mezzanine Boris Procik. Nejvyšší manažery RMS spojují dlouhá léta strávená v československém finančním impériu J&T, z jehož struktury se firma v roce 2009 pod vedením Borise Procika formálně oddělila, obě skupiny spolu ale stále úzce spolupracují.

Chorvatská Vaba byla v roce 2013 jednou ze dvou bank, o které se česká finanční skupina v zemi ucházela. Druhou byla Centar Bank, která byla v chorvatském hledáčku J&T jako první, skupina nicméně od její akvizice posléze upustila. Obě banky tehdy spojoval vysoký podíl špatných úvěrů a akutní potřeba nového kapitálu. Cílovou skupinou J&T v chorvatském finančnictví je podle dřívějších slov skupiny především bohatší klientela.