J&T se dohodla s Číňany a vydělala

CEFC

CEFC Zdroj: profimedia.cz

Společnost J&T Private Investments a finanční skupina J&T Finance Group SE se dohodly s firmou Rainbow Wisdom, řízenou čínskou skupinou Citic Group, na odkupu veškerých pohledávek, které J&T za společnostmi ze skupiny CEFC měla. Krizový management J&T bude stažen, oznámila česko-slovenská finanční skupina. 

Čínská Citic Group nahradí CEFC ve vlastnické struktuře J&T.  Ve výsledku by její společnost Rainbow Wisdom  měla mít 9,9 procenta akcií J&T Finance Group „V rámci uzavřených dohod Rainbow Wisdom odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC, jejíž obchodní portfolio zahrnuje společnosti z oblasti finančních služeb, průmyslu, nemovitostí, letectví, turismu a pivovarnictví. Krizový management dosazený J&T bude stažen,“ uvedla mluvčí J&T banky Monika Veselá. Podle informací z trhu Číňané zaplatili J&T za pohledávky přes 12 miliard korun, zároveň získali investiční certifikáty s vysokým úrokem na dobu neurčitou.

Vyjednávači se dohodli na možné další spolupráci a investici do společných projektů. Zástupci obou stran navíc zasednou do vrcholných orgánů J&T Finance Group SE a CEFC Europe. Podle informací E15 v tuto chvíli není do vedení firem navržen Jaroslav Tvrdík.

Kancléř Vratislav Mynář sdělil, že v průběhu dnešního dne budou vyplaceny půjčky CEFC u J&T a uvolněny veškeré zástavy.  CEFC dluží skupině J&T 11,5 miliardy korun. J&T minulý týden převzala její aktivity v Česku, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent. Čínská CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. 

Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

Problémy CEFC vypluly na povrch po únorovém zatčení jejího šéfa

16. února - V Číně byl zatčen šéf společnosti CEFC China Energy a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming. Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. O zatčení a vyšetřování šéfa firmy kvůli podezření z ekonomické kriminality agentury informovaly 1. března. Poté vyšlo najevo, že se CEFC potýká s finančními problémy.

17. března - Kancléř Vratislav Mynář, poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík se vrátili z Číny, kde měli za úkol ověřit informace o zadržení Jie Ťien-minga.

19. března - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili Mynářovi, že Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy.

- Zástupci evropské pobočky CEFC oznámili, že skupina stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB, a že 49 procent v CEFC Europe získá společnost CITIC Group vlastněná čínským státem.

 

27. března - Agentura Bloomberg oznámila, že CEFC China Energy plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard Kč). Do plánovaného prodeje jsou zařazeny také nemovitosti v Česku. Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář však sdělil, že prodej se nemovitostí vlastněných CEFC v Česku nedotkne.

3. dubna - Čínská rozvojová banka (CDB) jednala s věřiteli a držiteli dluhopisů o narůstajícím dluhu konglomerátu CEFC China Energy a snažila se je přesvědčit, aby na tento podnik nepodávali žaloby a nestahovali své úvěry.

18. dubna - Manažeři čínské státní firmy CITIC Group jednali na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem.

25. dubna - Zástupce ředitele divize CEFC pro mezinárodní výzkum Čuang Ťien-čung oznámil, že CEFC možná propustí polovinu ze svých 30.000 zaměstnanců.

4. května - Agentura Bloomberg oznámila, že CEFC již dva měsíce nevyplácí mzdy zaměstnancům a nabízí jim odstupné za dobrovolné ukončení pracovního poměru.

17. května - Mluvčí J&T Private Investments (JTPI) Petr Málek oznámil, že CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči JTPI, která proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo včetně jeho místopředsedy Jaroslava Tvrdíka a dosadila krizový management. CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). J&T uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

- Tvrdík na twitteru uvedl, že CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a připsala na něj 475 milionů eur. "J&T byla o připravenosti firmy v pátek (18. května) do 14:00, tedy v termínu stanoveném J&T, uhradit veškeré závazky CEFC China před svým rozhodnutím informována," napsal. J&T podle něho bezdůvodně odmítá peníze přijmout.

18. května - CEFC China oznámila, že považuje převzetí CEFC Group (Europe) Company a jejích aktiv v Česku skupinou J&T za nepřátelské a je připravena podniknout právní kroky. Napsala to v prohlášení, které ale z jejího webu večer zmizelo a nahradilo vyjádření J&T ze 17. května.

- Spolumajitel J&T Patrik Tkáč na twitteru uvedl, že místo placení Tvrdík podal 40 předběžných opatření. Podle Tkáče je skupina připravena ihned přijmout od CITIC Group platbu za dluh CEFC Europe a "odevzdat klíče".

19. května - Tvrdík na twitteru potvrdil, že CITIC Group v dohodnutém termínu nezaplatila dluh za CEFC Europe. Zabránily tomu podle něj ale kroky J&T ze 17. května.

21. května - Podle Hospodářských novin skupina J&T převzala vedení v některých dceřiných firmách CEFC Europe.

- Společnost CEFC Shanghai International, která je dceřinou firmou CEFC China Energy, nesplatila v termínu dluhopisy za 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy Kč).

25. května - Skupina J&T uzavřela dohodu s čínskou CITIC Group, která odkoupí pohledávky J&T za CEFC. Firma ovládaná CITIC získá 9,9 procenta J&T Finance Group.