J&T spojí své aktivity do jedné firmy, stane se evropskou společností

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jtbank.cz

Finanční skupina J&T Finance Group fúzuje se společností Techno Plus do společnosti J&T Finance, ze které se k 1. lednu 2014 stane nová evropská společnost J&T Finance Group SE se sídlem v Praze. Nově vzniklá společnost sdružuje veškeré dosavadní aktivity skupiny.

J&T Finance Group SE tvoří nově vzniklý bankovní holding zahrnující privátní bankovnictví reprezentované J&T Bankou a její pobočkou na Slovensku a ruskou J&T Bank ZAO a retailové bankovnictví zastoupené Poštovou bankou. Dalším pilířem nově vzniklé společnosti je oblast služeb reprezentovaná společností J&T Services, která nabízí služby v administrativě, personalistice, účetnictví, konsolidace a daňovém poradenství. Třetím pilířem jsou pak investice.

Evropská společnost je nadnárodní kapitálovou společností sjednocující právní formy obchodních společností, čímž napomáhá ke zjednodušení dosavadní akcionářské a firemní struktury, a zároveň usnadňuje volný pohyb kapitálu. Vzhledem k množství aktivit skupiny nejen na českém a slovenském trhu prý dává prostor pro další expanzi a vývoj.

Hlavní motivací k založení SE je prestižní právní forma upravená v rámci EU, personální úspora při obsazování statutárních orgánů a výše základního kapitálu, řekl partner Apogeo Group Vítězslav Hruška. První evropské společnosti začaly vznikat začátkem roku 2006. Příponu SE má ve svém názvu řada významných společností. Například automobilka Porsche, Strabag, Tchibo, Allianz, BASF nebo poradenská společnost Deloitte. Z českých společností patří mezi nejznámější skupina KKCG nebo RPG Industries, které nyní shodně sídlí na Kypru.

Představenstvo J&T Finance Group SE je tvořeno původními členy představenstva skupiny J&T. Předsedou představenstva je Jozef Tkáč, místopředsedy jsou Patrik Tkáč, Ivan Jakabovič a Dušan Palcr. Gabriela Lachoutová, Jarmila Jánošová a Miloš Badida jsou pak řádnými členy představenstva.

Hlavními akcionáři skupiny jsou i nadále Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Po schválení regulatorními orgány se minoritním akcionářem s podílem 24 procent stane Mário Hoffman.

Skupina J&T se zaměřuje na poskytování komplexních služeb spojených s privátním bankovnictvím, správou majetku privátních klientů a institucí, investičním bankovnictvím a projektovým financováním. Své služby rozvíjí především na trzích ČR, Slovenska a Ruské federace.