Jak na zlato? 9 možností investování do zlata

Saxo Bank

Saxo Bank Zdroj: Saxo Bank

Zlato a ropa patří mezi nejčastěji obchodované komodity; obchoduje s nima až 95 % komoditních investorů. Zlato představuje bezpečnou alternativu, do které investoři s oblibou vkládají své peníze v prípadě, že jiné instrumenty nejsou v dané chvíli považované za bezpečné nebo jich ceny klesají.

1. ZLATÉ CIHLY

Do zlata lze investovat několika způsoby. V minulosti byl nejvíce rozšířený nákup komodity s fyzickou dodávkou - nákup zlatých cihel. Cenu ryzího zlata stanovuje dvakrát denně London Bullion Market Association (LBMA, Asociace obchodníků se zlatými odlitky) v USD, EUR A GBP za 1 trojskou unci pro odběr minimálně 1000 trojských uncí (31,1 kg). Obchodování funguje jako otevřená aukce; obchody se uskutečňují za cenu, která se „fixuje“ dvakrát denně (10.30 a 15.00 londýnskeho času). Hlavní výhodou je, že zlato na rozdíl od peněz nepodléhá inflaci. Nákup zlatých cihel ošem není likvidní a vzhledem k značné volatilitě aktuální ceny zlata a je tedy poměrně rizikový.

2. FIRMY TĚŽÍCÍ ZLATO

Druhým způsobem dlouhodobé investice je nákup akcií firem těžících zlato, kotovaných například na londýnské burze, Euronext, AMEX nebo NASDAQ. Jestli nechcete držet zlato více než jeden rok, více se vám vyplatí investovat do opcí, futures kontraktů a hlavně do spotových obchodů.

3. SPOT GOLD

Se Saxo Bank lze se zlatem obchodovat za tržní ceny proti americkému dolaru, euru, japonskému jenu, australskému dolaru a hongkongskému dolaru. Nabídka Saxo Bank online obchodování se zlatem a stříbrem umožňuje investorům až 50-násobné zisky z malých cenových pohybů na těchto komoditních trzích. Protože požadavky na marži jsou nízké, individualní investor potřebuje jako zajištění vložit vklad ne vyšší než 2% hodnoty obchodu.

4. OPCE

Pomocí opcií lze realizovat spekulační obchody nebo se zabezpečit proti riziku. Kupní opce (CALL) se používá když investor předpokládá, že cena aktiva (například zlata) bude stoupat. Naopak, prodejní opce (PUT) se nakupuje když se předpokládá, že aktivum bude klesat.

5. FUTURES KONTRAKTY

Futures kontrakty neobchodují jenom spekulativní obchodníci, ale i těžařské společnosti, firmy zabívající se výrobou šperků a další společnosti, které mají zájem o fyzickou dodávku zlata. Nejznámější futures kontrakty jsou: Comex Gold, obchodovaný na Newyorské komoditní burze, a CBOT Mini-Gold, obchodovaný na komoditní burze v Chicagu. Comex Gold je nejlikvidnějším kontraktem na zlato na světe a představuje 100 trojských uncí zlata.

6. CFD KONTRAKTY

Ďalší výhodnou možností jak investovat do zlata jsou CFD nebo kontrakty, které jsou odvozené od ceny futures kontraktů. Při obchodování CFD se žádná fyzická dodávka nerealizuje (na rozdíl od futures kontraktů). Kromě toho CFD prostřednictvím pákového efektu umožňují investorům znásobovat své zisky, ale i případné ztráty.

…o dalších možnostech investování do zlata se dočtete na www.saxobank.cz

7. EFT FONDY

Jestli máte zájem do zlata investovat dlouhodobě (více než jeden rok), je najvhodnějším způsobem nákup ETF fondů (fondů obchodovaných na burze).

VEMTE V ÚVAHU: něktoré z těcho ETF fondů jsou po centrálních bankách největšími kupci zlata na světe. Jejich aktivita tak může být určitým indikátorem trendu. Doporučujeme proto pečlivě sledovat jejich pohyby, které také můžou být prvním indikátorem příchozí korekce.

8. ZLATÉ MINCE

Zájem o zlaté mince neustále roste. V červnu 2010 Financial Times uvedl, že spolu s americkým mincovním úřadem, US Mint, který v květnu prodal nejvíce zlatých mincí (American Eagle) za posledních 11 let, hlásí podobný vývoj i další mincovny. Rakouská mincovna v květnu 2010 prodala 238 tisíc mincí, co je šestkrát tolik než minulý rok. Kanadská mincovna také ohlásila dramatický nárast zakázek z Evropy.

9. CERTIFIKÁTY NA ZLATO

Další možností jak investovat do zlata jsou certifikáty na zlato.

VÝHODY: Investor může vlastnit zlato i bez toho, aby ho mal ve fyzické držbě a s investicí lze začít již od několika tisíc EUR. Pri fyzické držbě zlata se investor musí sám postarat o jeho zabezpečení, tedy uložit ho na bezpečné místo, co samozřejmě představuje další náklady. Certifikát představuje jenom vlastnický právo na určité množství zlata, o jehož uložení a zabezpečení sa stará emitent certifikátu.

Narozdíl od ostatních komodít zlato funguje ako zajišťovací (hedgeový) nástroj v případě nestability akciových nebo měnových trhů. Zlato by mělo být součastí každého investičního portfolia.

www.saxobank.czwww.saxobank.sk