Jiří Rusnok je novým členem bankovní rady

Nový člen bankovní rady Jiří Rusnok

Nový člen bankovní rady Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým členem bankovní rady České národní banky bývalého premiéra Jiřího Rusnoka (53). V sedmičlenné bankovní radě nahradí Evu Zamrazilovou, které končí její šestiletý mandát 28. února.

Prezident již od nástupu do funkce před rokem avizoval, že členem bankovní rady jmenuje právě Rusnoka. Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních.

Zeman při Rusnokově slavnostním jmenování členem bankovní rady připomněl, že v programové části koaliční smlouvy se hovoří o přijetí eura. Domnívá se, že právě Rusnok bude jako člověk, který kombinuje ekonomické a politické znalosti, velkým přínosem při řešení tohoto složitého problému. Rusnok označil své jmenování členem rady za pokračování a asi i vyvrcholení své odborné kariéry.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je jmenování Rusnoka dobrým krokem. Mimo jiné uvedl, že Rusnok rozšíří názorové spektrum členů bankovní rady.

Z dlouhodobějšího pohledu je pak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zřejmě, že Rusnokovo jmenování je prvním krokem v názorovém posunu vedení ČNB směrem ke vstřícnějším postojům k evropské integraci. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek uvedl, že v osobě Rusnoka se snoubí zkušenosti z hospodářské politiky s praxí ve finančním světě.

Do konce ledna byl Rusnok premiérem prozatímní vlády, která od léta úřadovala bez vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou. Předtím Rusnok působil jako šéf ING penzijního fondu i jako prezident Asociace penzijních fondů. Dříve byl také ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu.

Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijní reformy nese příliš rizik