Jurečka: Fond těžko pojistitelných rizik začne fungovat od ledna 2016

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Fond těžko pojistitelných rizik, který má zemědělcům pomáhat v případě výrazného poklesu produkce, by měl podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) začít fungovat 1. ledna příštího roku. Ministr očekává výrazný zájem zemědělců o zapojení do fondu.

„Je připraven ke spuštění a já věřím, že od příštího roku tento fond spustíme,“ uvedl Jurečka. Fond, který má chránit před riziky těžko pojistitelnými komerčně, bude založen na principu solidarity. Přispívat do něj budou zemědělci i stát. „Budeme jasně dopředu vědět, když poklese sklizeň určité plodiny o 30 procent (pod dlouhodobý průměr), tak budeme z tohoto fondu kompenzovat,“ podotkl také ministr.

Zapojení do fondu má být dobrovolné. Zemědělci, kteří se nezapojí, ale podle Jurečky nemohou počítat s tím, že jim stát například v období dlouhotrvajícího sucha bude škody platit. „Já si myslím, že prakticky žádný zemědělec v České republice nemůže říct: 'Mě se to netýká a já jsem v klidu',“ je přesvědčen Jurečka.

Část zemědělců, která do fondu vstoupí, by v dubnu nebo květnu odhadl tak na třetinu. Po letním suchu ale očekává výrazně vyšší zájem. „Kdyby to byla více než polovina, myslím, že by to byl slušný základ na to, aby se ten fond nastartoval,“ poznamenal Jurečka. Ministr také vyjádřil přesvědčení, že podpora takzvané zelené nafty by se v průběhu příštího roku měla rozšířit i na živočišnou výrobu. Pokud jde o momentálně nízké výkupní ceny mléka, měla by podle něj EU spustit intervenční nákupy.