Kabátek: VZP musí vracet akcie IZIP, protože do systému neinvestovala

Zdeněk Kabátek

Zdeněk Kabátek Zdroj: E15 Anna Vackova

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) neinvestovala do rozvoje elektronických zdravotních knížek, jak se k tomu ve smlouvě z roku 2011 zavázala. Podle podmínek smlouvy tedy musí vrátit 46 procent akcií firmy IZIP, která kdysi spravovala data pojišťovny, původnímu vlastníkovi, řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. O transakci v pondělí rozhodla správní rada.

VZP si nechává pět procent akcií. Z projektu, do něhož investovala kolem dvou miliard korun, zatím definitivně neodchází, potvrdil ředitel. „Budeme hledat řešení, které bude z pohledu hospodárnosti to nejlepší. V tuto chvíli bych si netroufal varianty říkat. Dokud nejsou projednány ve správní radě, považuju za nefér to zveřejňovat,“ řekl. Právní zástupce VZP už dostal podle ředitele informaci, že má naplnit rozhodnutí správní rady.

O vrácení akcií požádali v souladu se smlouvou akcionáři, tedy švýcarská firma eHI eHealth International a dřívější koordinátor mezinárodních projektů IZIP Tomáš Mládek, už ke konci loňského roku. Uplatnili vyvazovací podmínky dané smlouvou. Po nákupu 46 procent akcií měla VZP v projektu majoritu, se svými pěti procenty měla 51 procent akcií. Smlouva ale uváděla, za jakých podmínek je platná. Podmínky se týkaly dalších nákladů, které měla VZP vydávat na elektronické zdravotní knížky.

Akcionáři jsou v právu

„Vzhledem k tomu, že podmínky byly porušeny, protože VZP dále nerozvíjela projekt elektronické zdravotní knížky, tedy neinvestovala do něj, tak akcionáři podmínky na konci roku 2015 uplatnili, tedy zneplatnili smlouvu o převodu akcií na VZP a požádali o jejich vrácení,“ vysvětlil Kabátek.

Právní analýza, kterou si VZP zadala, potvrdila, že akcionáři mají právo vyvazovací podmínky uplatnit. Akcie budou vráceny za stejnou cenu, za jakou je VZP nakoupila, tedy 1000 korun za jednu akcii. Aktuální hodnota akcií není známa.

Firma IZIP dříve pro VZP provozovala elektronické zdravotní knížky a portál, přes který s pojišťovnou komunikovali lékaři, nemocnice či zaměstnavatelé. V roce 2012 VZP vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a loni i smlouvu na provoz portálu. Koncem roku 2015 nahradila VZP portál IZIP novým systémem VZP Point. Elektronické zdravotní knížky mají pozastavenou činnost a projekt prověřuje protikorupční policie.