Katastrofy budou letos stát pojišťovny ve světě méně než než loni

tajfun na Tchaj-wanu

tajfun na Tchaj-wanu Zdroj: ctk

Přírodní i lidmi způsobené katastrofy ve světě budou stát letos pojišťovny méně než loni, zejména díky slabé sezoně hurikánů v Atlantiku. Počet obětí na životech ale kvůli nahromadění katastrof v chudých zemích Asie vzroste na více než dvojnásobek, odhadla ve výroční zprávě švýcarská zajišťovna Swiss Re.

Celkové náklady pojišťoven na uhrazení škod z katastrof letos klesnou o 8,6 procenta na 32 miliard dolarů (800 miliard korun), uvedla skupina podle agentury Reuters. Celkové hospodářské ztráty v důsledku katastrof se sníží o 25 procent na 85 miliard dolarů (2,1 bilionu korun), což bude méně než polovina ročního průměru za poslední desetiletí.

Nejnákladnější jednotlivou událostí roku byla únorová sněhová bouře v USA. Ta pojišťovny stála přes dvě miliardy dolarů. V katastrofách letos zemřelo zhruba 26 tisíc lidí. Největší ztráty na životech způsobilo silné zemětřesení v Nepálu, které v dubnu usmrtilo asi 9000 lidí.

Náklady přírodních katastrof klesly, podle Swiss Re se ale zvýšily škody z průmyslových neštěstí a dalších pohrom způsobených lidmi. Nejhorším z těchto případů byly letos srpnové exploze v čínském přístavu Tchien-ťin.