Kde jsou peníze ze Sberbank? První věřitelé je uvidí nejdříve v polovině příštího roku

Věřitelé padlé ruské Sberbank uvidí své první peníze pravděpodobně až na počátku příštího léta.

Věřitelé padlé ruské Sberbank uvidí své první peníze pravděpodobně až na počátku příštího léta. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Věřitelé padlé ruské Sberbank uvidí své první peníze pravděpodobně až na počátku příštího léta. I pokud by prodej aktiv banky proběhl bez dalších průtahů, jen díky nutným zákonným lhůtám si věřitelé přijdou na své až koncem prvního pololetí příštího roku. Sberbank byla podle své insolvenční správkyně Jiřiny Lužové zdravou bankou, což by mělo celý proces výplaty věřitelů maximálně zrychlit. 

„Kupní smlouva nebude zveřejněna dříve než v listopadu, pak následují tři měsíce, během kterých mohou věřitelé vznést své námitky,“ vypočítává insolvenční správkyně Jiřina Lužová. „Předpokládáme, že na konci prvního pololetí budou věřitelé uspokojováni alespoň částečným rozvrhem,“ dodává Lužová s tím, že na počátku října začne proces přezkoumávání pohledávek.  

Jádrem prodeje Sberbank je více než 41 tisíc úvěrů v přibližné účetní hodnotě přes 51 miliard korun. Bance dluží kolem tří tisíc osmi set dlužníků z řad firem a více než 31 tisíc fyzických osob, z čehož zhruba třetinu tvoří hypoteční dlužníci. Vyplývá to ze zprávy o činnosti a hospodářské situaci banky, kterou ve čtvrtek představila insolvenční správkyně.

Před šesti měsíci spustil Garanční systém finančního trhu na pobočkách Komerční banky výplatu náhrad pojištěných vkladů klientům zkrachovalé Sberbank CZ. Během této doby si pro náhradu pojištěných vkladů přišlo přes 84 tisíc klientů, kterým se vrátilo přes 25 miliard korun. Majitelé vkladů nad zákonnou výši pojištění pak budou vyhlížet své peníze právě v rámci konkurzu banky. Mezi velké klienty Sberbank CZ patřil třeba Kraj Vysočina, jemuž v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Sberbank CZ musí mít své úvěrové portfolio zpeněženo do letošního dvanáctého prosince. Po tomto datu z důvodu sankcí USA na ruskou Sberbank hrozí, že banka nebude mít přístup do svého hlavního bankovního systému. Sankce obsahují výjimku, ale její platnost s velkou pravděpodobností skončí právě dva týdny před Štědrým dnem. 

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB osmadvacátého února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. 

Lužová v úterý odeslala nabídku na prodej úvěrového portfolia Sberbank 44 bankám s licencí České národní banky. Zájemci mají čtyři týdny na podání nabídek a věřitelský výbor poté rozhodne, zda nejvýhodnější z nich přijme. Do konce října by podle ní měl být prodej hotový. 

Systém SWIFT a sankce vůči Rusku:

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub