Kellnerův Nomos chystá další emisi akcií až za 500 milionů dolarů

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Ruská banka Nomos, ve které má český finančník Petr Kellner více než čtvrtinový podíl, chce na podzim umístit nové akcie v hodnotě 400 až 500 milionů dolarů na burzách v Moskvě a Londýně. Pomoci s emisí má Nomosu státní banka VTB Kapital v roli investora. Uvedl to dnes ruský list Kommersant s tím, že Nomos potřebuje peníze z burz na úplné ovládnutí Chanty-Mansijské banky. Nomos a VTB Kapital se zdržely vyjádření.

Nomos, který patří mezi 15 největších ruských bank, letos v dubnu prodal na londýnské a moskevské burze akcie za 782 milionů dolarů. Byla to dosud největší primární emise ruské soukromé banky.Nyní banka podle deníku již ukončila příjem přihlášek na roli organizátora druhotné emise akcií. Mezi zájemci jsou Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, JP Morgan a také VTB Kapital, který má zájem odkoupit část akcií.

„Posuzují se varianty, že VTB Kapital buď odkoupí pět procent stávajících akcií Nomosu, anebo přibližně polovinu z nové emise,“ uvedl zdroj obeznámený s chystanou transakcí. Podle dalšího zdroje, blízkého bance Nomos, je pravděpodobnější druhá varianta, přičemž akcie by mohly být na burzách nabídnuty již na podzim. „Při zaručené poptávce po polovině emise má Nomos vysoké šance najít kupce na zbývající akcie,“ uvedl Maxim Tiščenko z Crowe Horwath RBS. Odhadl, že k získání 400 až 500 milionů dolarů potřebuje banka prodat 17 až 21 procent svých akcií.

Kapitál může banka potřebovat už do konce roku, dokdy se má privatizovat zbývajících 44 procent akcií Chanty-Mansijské banky. Tu už Nomos kontroluje prostřednictvím více než jednapadesátiprocentního podílu, ale má zájem tuto sibiřskou banku ovládnout ze 100 procent. Podle Tiščenka Nomos k tomu potřebuje ještě 11 až 12 miliard rublů, na což mu ale vlastní kapitál nestačí.

Kommersant připomněl, že investor v podobě Kellnerova partnera v podnikání Alexandra Mamuta už pomohl Nomosu s dubnovou prvotní emisí akcií. VTB Kapital má zase zkušenosti s koupí akcií společností vstupujících na burzu; mimo jiné má prý nyní zájem o desetinu akcií Home Creditu, mateřské společnosti Kellnerovy ruské banky HCFB.