Key Investments, které svěřila Praha peníze, je v konkurzu

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Firma Key Investments, do jejichž správy svěřily v minulosti mimo jiné dvě pražské městské části stamilionové částky a o většinu přišly, je v konkurzu. Rozhodli o tom věřitelé na jejich pondělní schůzi a soud jejich verdikt v úterý potvrdil, zjistil server E15.cz.

„Řešení úpadku dlužníka konkursem spočívá v tom, že zjištěné pohledávky věřitelů se zásadně uspokojují poměrně, a to z výnosu majetkové podstaty,“ uvedla soudkyně Městského soudu v Praze Margita Víšková. To bude ale problém, neboť firma nemá v podstatě žádný majetek.

Do majetkové podstaty totiž nyní patří pouze osm pohledávek KI u jiných subjektů ve výši zhruba 3,4 milionu korun. Drtivou většinu ale tvoří pohledávka jediná, ve výši 3,38 milionu, u bývalého předsedy představenstva fotbalové Slavie Praha Tomáše Rosena a Petra Doležala, kterou navíc řeší soud. Do řízení přitom přihlásilo své pohledávky 12 subjektů v celkové výši 514 milionů korun, i když část z nich soud neuznal.

„Porovnáním výše přihlášených pohledávek, které insolvenční správce jako oprávněné uznal s hodnotou aktiv zanesených do soupisu majetkové podstaty dlužníka lze dospět k předběžnému závěru o minimální míře uspokojení přihlášených věřitelů s jejich v budoucnu zjištěnými pohledávkami,“ uvedl i insolvenční správce KI Jiří Švihla.

Firma vznikla v roce 1999 a spravovala cenné papíry. V té souvislosti jí městské části Praha 6 a Praha 10 po zhruba 200 milionech korun, které KI investovala do později v podstatě bezcenných neobchodovatelných dluhopisů majitele slávistického fotbalového stadionu E-Side či problémových cenných papírů Viachemu. Radnice dostaly jen naprosté minimum zpět a podnikají proti zástupcům Key Investments právní kroky. O licenci obchodníka s cennými papíry již KI loni přišla a v současné době již firma nevyvíjí žádnou činnost.

O firmě se také hovořilo v souvislosti s akciovými obchody bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse. Loni bylo jméno firmy spojováno s údajnou korupcí a demisí ministra průmyslu a obchodu kvůli 16 milionům korun, které se prostřednictvím firmy objevily na účtu jeho matky.