Komerční bance loni klesl zisk na 13 miliard, klienti ale přibyli

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Komerční bance loni klesl čistý zisk na 13,132 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,5 procenta. Čisté provozní výnosy bance klesly o 1,8 procenta na 30,131 miliardy korun.

„Splnili jsme naše cíle pro rok 2015 v prostředí, kde pozitivní vliv solidního růstu vyvažovaly extrémně nízké úrokové sazby a intenzivní konkurence. Zároveň jsme řadou projektů a iniciativ vylepšili naše kapacity pro poskytování spolehlivých, bezpečných a konkurenceschopných finančních služeb prostřednictvím digitálních kanálů. I přes tuto transformaci, náš základní cíl zůstává nezměněn: rozvíjet dlouhodobě vzájemně prospěšné vztahy s klienty v multikanálovém modelu univerzálního bankovnictví,“ okomentoval výsledky Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel banky.

Čistý zisk připadající akcionářům banky loni dosáhl hodnoty 12,758 miliardy korun, zatímco v roce 2014 to bylo 12,954 miliardy. Odhady analytiků počítaly s meziročním růstem zisku.

V posledním čtvrtletí loňského roku zaznamenala Komerční banka pokles čistého zisku na 2,941 miliardy korun z více než 3,3 miliardy korun v předchozím kvartálu. Bankovní skupině se ale ke konci roku dařilo zvýšit objem půjček poskytnutých zákazníkům na více než 548 miliard korun. Bance rovněž přibylo klientů, zatímco stavy zaměstnanců se prakticky nezměnily.

Poslední kvartál vybočil z řady

„Poslední tři měsíce loňského roku ve výsledcích KB ukazují na zhoršení ekonomického vývoje v závěru roku nebo spíše na větší opatrnost v očekávání vývoje budoucího. To se projevilo vyššími čísly v položce odpisů a snížení hodnoty majetku a ve vyšší tvorbě rezerv a opravných položek ke špatným úvěrům,“ komentoval čísla analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Poslední kvartál tak vybočil z řady předchozích čtvrtletí a připravil trhům nemilé překvapení, byť i tak lze podle něj výsledky banky označit za celkově dobré.

Představenstvo Komerční banky se na základě výsledků rozhodlo navrhnout vyplatit na dividendách 11,78 miliardy korun, tedy 310 korun na jednu akcii. To je stejně jako loni. „Představenstvo banky má v úmyslu zachovat zvýšenou úroveň výplatního poměru 80 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku také v roce 2016,“ uvedl výkonný ředitel pro Strategii a finance Jiří Šperl. Navrhovaný objem dividend za rok 2015 činí 92,4 procenta z konsolidovaného čistého zisku.

Celková aktiva banky ke konci loňského roku meziročně mírně klesla na 891,6 miliardy korun. Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých skupinou KB meziročně stoupl o necelých sedm procent na 548,2 miliardy korun. Celkový objem vkladů stoupl o 3,3 procenta na 656,7 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy Komerční banky loni klesly o 0,7 procenta na 20,5 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí pak meziročně klesly o 1,8 procenta na necelých sedm miliard korun. Počet transakcí sice podle banky vzrostl, ale řada transakcí je zahrnuta do balíčků účtů. Klienti navíc podle banky preferují levnější kanály přímého bankovnictví.

Náklady na riziko banka loni snížila o 17 procent na 1,1 miliardy korun. Výsledky odrážejí stabilní a dobrou kvalitu úvěrového portfolia a také úspěšné vymáhání pohledávek, uvedl člena představenstva banky Aurélien Viry.

KB patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Podle dnešních informací celá skupina obsluhovala ke konci loňského roku 2,4 milionu klientů. Samotná Komerční banka měla 1,65 milionu klientů, meziročně 1,3 procenta více, a k dispozici jim bylo 397 poboček a 772 bankomatů. Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Akcie KB kolem 10:00 na pražské burze poklesly o téměř čtyři procenta na 4835 Kč. „Nelze vyloučit, že i přes dobrou dividendu bude kurz akcií Komerční banky pod určitým tlakem, pokud jej bude možno odlišit od celkových turbulencí na současné trhu,“ dodal Hlinomaz k výsledkům.