Komerční bance stoupl zisk. Za první čtvrtletí na tři a půl miliardy korun

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Komerční banka, pobočka U Průhonu
Komerční banka, pobočka U Průhonu
Komerční banka, pobočka U Průhonu
4
Fotogalerie

Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 75,9 procenta na 3,5 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 27,7 procenta na 9,5 miliardy korun. Meziroční srovnání je ovlivněno nízkou základnou z loňského roku, kdy byl první kvartál poznamenán významným omezením pohybu obyvatel a podnikatelských aktivit v důsledku protiepidemických opatření. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na webu.

Provozní náklady Komerční banky narostly v letošním úvodním čtvrtletí meziročně téměř o desetinu. Banka to zdůvodňuje především 26procentním zvýšením odvodu do Fondu pro řešení krize. Osobní náklady banky stouply o 2,6 procenta, přestože průměrný počet zaměstnanců klesl.

Úvěry klientům se meziročně zvýšily o 8,1 procenta na 750,7 miliardy korun. Půjčky na bydlení poskytované Komerční bankou a její stavební spořitelnou Modrá pyramida stouply o devět procent. Spotřebitelské úvěry vzrostly o téměř pět procent. Objem úvěrů poskytnutých podnikům a ostatním subjektům byl meziročně větší o 7,5 procenta.

Video placeholde
Co je SWIFT (BIC) kód a jak ho zjistit? • Videohub

Vklady klientů stouply oproti loňskému prvním čtvrtletí o tři procenta na 1,015 bilionu korun. "Klienti často přesouvali své vklady z běžných účtů na výnosnější termínované a spořicí účty, nebo do podílových fondů," uvádí banka. Objem aktiv klientů skupiny Komerční banky v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 7,6 procenta na 206,9 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy se Komerční bance v prvním kvartále zvýšily o 37 procent na 6,9 miliard Kč, díky růstu objemu obchodů a vyšším výnosům z reinvestovaných depozit i kapitálu. Čisté poplatky a provize stouply o 8,7 procenta na 1,5 miliardy korun.

Dubnová valná hromada Komerční banky schválila návrh na rozdělení zisku včetně výplaty dividendy 8,3 miliardy korun. Představuje to 43,80 korun na akcii před zdaněním.

Banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.