Komerční banka plánuje pronajmout část svého sídla na Václaváku

Budova Komerční banky na Václavském náměstí

Budova Komerční banky na Václavském náměstí Zdroj: Profimedia

Komerční banka plánuje pronajmout část svého sídla na Václaváku
Komerční banka připravuje změny, které umožní vyšší využití práce z domova.
3
Fotogalerie

Koronavirová pandemie změnila postoj firem ke kancelářským prostorům. Jasným příkladem je Komerční banka (KB), která plánuje pronajmout část svého sídla na Václavském náměstí v centru Prahy.

„V souvislosti s pozitivní zkušeností, kterou jsme získali v průběhu nouzového stavu, kdy nám více než dvě třetiny zaměstnanců pracovaly z domova, se soustředíme na přenesení této zkušenosti do běžného pracovního režimu,“ uvádí mluvčí banky Pavel Zúbek s tím, že bankovní dům připravuje koncept takzvané chytré kanceláře. Ten umožní zaměstnancům více využívat možnosti pracovat vzdáleně.

„Budeme tak využívat méně kancelářských prostor a plánujeme proto část budovy Komerční banky na Václavském náměstí nabídnout k pronájmu,“ dodává Zúbek s tím, že půjde o zhruba dvacet až třicet tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor.

Bankovní dům by si tak mohl přilepšit. „Cena měsíčního pronájmu se může lišit podle kvality budovy. Ve starších budovách se pohybuje v rozmezí 16,50 eura až 19 eur za metr čtvereční, v novostavbách je to dvacet až pětadvacet eur i více za metr čtvereční,“ říká Klára Kabátová, konzultantka pronájmu kancelářských prostor v poradenské firmě CBRE.

Sídlo KB je nicméně spíše starší budova. V případě plného pronájmu by banka mohla získat měsíčně až 570 tisíc eur, zhruba 15,2 milionu. Tyto peníze by mohly chodit bance na účet nejdříve za půl roku. „Kancelářské prostory plánujeme nabídnout k pronájmu v průběhu prvního, případně druhého čtvrtletí 2021,“ doplňuje Zúbek.

A kdo by mohl patřit mezi nové nájemce? „Určitý segment firem chce mít sídlo v centru Prahy, ideálně v úseku Národní třída – Václavské náměstí – Na Poříčí. Jedná se především o právní kanceláře, velké realitní společnosti a o finanční instituce,“ odpovídá Kabátová s tím, že centrum je poptávanou lokalitou a zajistit pronájem by neměl být problém.

Podobně se vyjadřuje rovněž vedoucí týmu pronájmu kancelářských prostor Cushman & Wakefield Radka Novak, která uvádí: „Centrum města má svoji stálou klientelu, nicméně větší poptávka je po novostavbách s většími plány pater, kterých je v centru dlouhodobě méně.“

Komerční banka není ovšem jedinou firmou, která reaguje na změny práce způsobené koronavirovou pandemií. „Všechny společnosti, se kterými pracujeme, opravdu intenzivně přemýšlejí, jak lépe využívat ‚práci odkudkoliv‘,“ upozorňuje Novak s tím, že pokud se však firma rozhodne masivně využívat práci z domova, tak musí být připravena na jiné náklady v podobě hardwarového vybavení, kvalitního internetového připojení nebo i kompenzace nájemného.