Komerční banka vyplatí na dividendách téměř devět miliard

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Profimedia.cz

Valná hromada Komerční banky dnes schválila návrh vyplatit dividendy za 8,9 miliardy korun, což je 47 korun na akcii před zdaněním. Banka o tom dnes informovala ČTK. Hlavním akcionářem banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, je francouzská Société Générale. Loni banka vyplácela dividendu 7,6 miliardy korun, tedy 40 korun na akcii před zdaněním.

Nárok na dividendu má akcionář, který byl majitelem akcie Komerční banky k 18. dubnu, dividenda se stává splatnou k 28. květnu. Valná hromada také schválila návrh na změnu stanov ve znění, které předložilo představenstvo. Hlavním důvodem změny je zavedení povinné účasti zástupců zaměstnanců v dozorčí radě.

"Komerční banka je typickým příkladem české firmy ovládané zahraniční matkou, kde dividenda je jednou z hlavních motivací managementu. A ta bude pravděpodobně dominantní i v dalších letech," uvedl František Bostl z poradenské firmy Starteepo. Dividendová politika KB je tak podle něj jistě stabilnější než třeba v případě ČEZ, kde hrají významnou roli politická rizika. Od vstupu Monety Money Bank na burzu se však KB musí dělit o přízeň investorů, kteří tak diverzifikují své investice v rámci českého bankovního sektoru, dodal.

Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy Kč. Objem úvěrů banka zvýšila o 1,8 procenta, objem vkladů stoupl o 8,9 procenta.

Komerční banka patří mezi největší tuzemské banky. Jejím hlavním majitelem je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze. Dnes poklesly o 0,6 procenta na 916 Kč. Na konci loňského roku měla banka 1,664 milionu klientů.