Komerční banka zvýšila letos zisk na 10,6 miliardy. Dividendy ale budou nižší

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Komerční banka
Komerční banka
Komerční banka
Centrála Komerční banky v Praze v ulici Na Příkopě
Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích
6
Fotogalerie

Vykázaný čistý zisk Komerční banky (KB) za tři čtvrtletí letošního roku díky jednorázovým ziskům meziročně stoupl o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun. Čistý zisk na plně srovnatelném základě, to znamená bez příspěvku z transakce VISA Europe, zisku z prodeje osmdesátiprocentního podílu KB ve společnosti Cataps a očištěné o rozdíly v účtování nákladů na příspěvky do regulatorních fondů, ale poklesl meziročně o 8,9 procenta na 9,1 miliardy korun.

Bance za tři čtvrtletí vzrostl meziročně objem poskytnutých úvěrů a vkladů. Představenstvo banky dnes zároveň oznámilo, že navrhne dozorčí radě výplatu dividendy na úrovni 55 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2016.

Představenstvo banky dnes zároveň oznámilo, že navrhne dozorčí radě výplatu dividendy na úrovni 55 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2016. Tato úroveň je v souladu s výplatním poměrem přibližně 61 procent z čistého zisku očištěného o jednorázové položky. To by podle analytika Patria Finance Václava Kmínka mělo znamenat dividendu zhruba 40 korun na jednu akcii. Z loňského zisku Komerční banka vyplácela dividendu 310 korun na jednu akcii.

V lednu přitom banka oznámila, že hodlá letos zachovat u dividend zvýšenou úroveň výplatního poměru 80 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku. Důvodem snížení výplatního poměru jsou již podle srpnového vyjádření banky zvýšené kapitálové požadavky na banky.

Akcie ztrácí

Akcie Komerční banky na začátku dnešního obchodování ztrácejí 1,61 procenta a obchodují se za 885,4 koruny. V průběhu středečního obchodování akcie banky klesaly až o deset procent. "Celkově banka představila solidní výsledky, které překonaly očekávání trhu. Navrhovaná dividenda je spíše na dolním okraji očekávání trhu," uvedl Kmínek.

Komerční banka je první z velkých tuzemských bank, která zveřejnila výsledky za třetí čtvrtletí. Hlavním akcionářem banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Většinovému vlastníkovi Komerční banky, francouzské bance Société Générale, klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 2,4 procenta na 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání analytiků díky oživení v divizi drobných bankovních služeb v zahraničí a silnému výkonu divize obchodování. Na domácím trhu příjmy banky klesly.

Francouzská banka těžila hlavně ze vzestupu ve východní Evropě, zvláště v Rusku, kde se její aktivity vrátily k zisku díky poklesu rezerv na špatné úvěry a restrukturalizačním opatřením.

Výsledky Société Générale za třetí čtvrtletí jsou podobné výsledkům větších konkurentů, jako BNP Paribas. Jejich hospodaření rovněž překonalo očekávání díky prudkému růstu obchodování s dluhopisy.